Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Open van Gent 2023

 

Eindelijk na 30 jaar competitieschaak mijn eerste tornooioverwinning !

 

A person holding a plaque

Description automatically generated

Het is te zeggen mijn eerste klassieke open dat ik win want ik heb wel tal van andere (kleiner) type tornooien gewonnen. Ik denk dat iedere schaker het wel eens met mij is dat een klassiek open tornooi winnen iets speciaals is. Een grote meerderheid van de schakers slaagt er nooit in om eentje te winnen in hun leven. Als fidemeester en + 2300 speler heb ik 30 jaar en 60 deelnames nodig gehad !!

Een doel is het nooit geweest voor mij en ik heb nooit een tornooi geselecteerd op basis van mijn winstkansen maar ik kan evenmin ontkennen dat het winnen van Open Gent 2023 mij vandaag helemaal onverschillig laat. Een extra emotionele toegevoegde waarde is net dat het in Gent gebeurde waar ik exact 30 jaar geleden mijn allereerste open klassiek tornooi heb gespeeld.

Het is mij dus eindelijk gelukt en zelfs dan moet ik toegeven dat het maar kon door een gelukkige samenloop van omstandigheden. De nieuwe parallel lopende meester- en fiderated tornooien zorgden ervoor dat ik voor het eerst de grote elofavoriet was in een open tornooi. Daarnaast profiteerde geen enkele concurrent van mijn (bang) afwachtend spel. Tenslotte kende ik het scheidingssysteem niet op voorhand waardoor ik geluk had dat ik als tornooiwinnaar werd uitgeroepen van de 6 gedeelde eersten.

Nu de tornooioverwinning wil ik zeker ook niet afdoen als onverdiend of een complete grap. Ik stond van start tot einde aan de leiding van het tornooi en kreeg betreffende elo veruit de sterkste gemiddelde tegenstanders van alle gedeeld eersten. Ook stond ik over het hele tornooi welgeteld 1 zet in duidelijk nadeel (op het moment dat ik in ronde 7 remise voorstelde) en dat wilt toch ook iets betekenen. Daarnaast is het ook niet helemaal juist dat ik alleen maar bang heb gespeeld. Mijn partij van de 2de ronde met 2 stukoffers in de opening  is hiervan een mooi voorbeeld.

 

Ik weet dat veel spelers met lagere ratings of zelfs zonder titel al veel sneller open klassieke tornooien hebben gewonnen. Ik heb daar nooit wakker van gelegen. Mijn speelstijl/ repertoire is niet geschikt voor het winnen van open tornooien. Ik verlies weinig maar win ook veel moeilijker. Dus nu ik dan eindelijk toch eens een tornooioverwinning mag vieren, vind ik het dan ook jammer hoe journalisten het als een niemendalletje torpederen. “Het was een tornooi voor spelers die zuipen op De Gentse feesten belangrijker vinden dan het schaken”; “De winnaar had elo verloren indien het wel had meegeteld voor elo” (wat ik trouwens betwijfel) en “Het tornooi was voor de angsthazen.” (want durfden niet te spelen voor elo).

Over de winnaars van de vorige 43 edities van Open Gent met dezelfde speelmodaliteiten heb ik zoiets nooit gelezen. Nu opnieuw ik ga er niet van wakker liggen. De mooie plaat pakken ze mij niet meer af en krijgt een plaats thuis in de trofeeënkast. Mijn volgende tornooi lonkt al om de hoek. Met mijn kinderen en enkele Deurnse vrienden wordt het zeker weer een uniek avontuur in Dieppe.

Helmut Froeyman

Alle resultaten.