Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Praag 2021

 

 Exact een jaar geleden keek ik mijn laatste tegenstander recht in de ogen eveneens in Praag. Het was een avontuur toen om er te geraken en ook dit jaar hing mijn deelname aan een zijden draadje. Je hebt geen garanties in covidtijden dus je weet nooit of iets kan of zal doorgaan. 

Het is ook per toeval/ noodzaak dat ik dit jaar weer in Praag terechtkwam. De enkele zomertornooien waar ik kon aan deelnemen in België, eisten dat ik met mondmasker zou spelen maar dat weiger ik nog steeds ten stelligste. Ik weet niet of het te maken heeft met mijn huidallergie maar de laatste tijd krijg ik zelfs geregeld een bloedneus tijdens het dragen van een mondmasker. 

Ik moest dus naar het buitenland als ik wilde schaken maar zonder covid-safe-pass zijn de opties schaars of praktisch vaak onhaalbaar. Ik ben bij de 5% gelukkige in Vlaanderen die pas begin september volledig gevaccineerd is daar ik mijn 2de Astrazenica-prik pas ten vroegste kreeg midden augustus. Dit liet heel weinig opties nog open behalve dus Tsjechië en dan nog. 

Echter thuis was er weinig animo om opnieuw naar Praag te gaan. Done that, been there was de reactie van mijn kinderen. Vorig jaar hebben we er al alles gezien dus ze hadden geen zin om mee te gaan. Ik snap dat uiteraard. Ze zijn niet zoals ik die ook nog uren na en voor de partijen bezig is met schaken. Persoonlijk heb ik geen probleem ermee dat het toeristische aspect wegvalt tijdens een schaaktornooi. Daarentegen denken veel amateurschakers er ander over. Voor hen is de combo schaken + toerisme wel erg belangrijk bij het kiezen van buitenlandse tornooien. 

Nu veel schakers zijn einzelgängers dus zitten er niet mee in om ergens alleen naar toe te gaan maar zo zit ik niet in elkaar. 10 dagen zonder gesprekspartner in een hotelkamer zitten in het buitenland lijkt mij allerminst aangenaam. Het is bovendien 1 van de belangrijkste redenen waarom professionals stoppen met schaken. Anderen worden dan weer notoire alcoholverslaafden want de verleiding is groot om op die manier toch even je zinnen te verzetten. 

Dus ging ik op zoek naar schakers die geïnteresseerd waren om gratis mee te rijden met mij om samen het tornooi te spelen. Dat bleek niet zo eenvoudig want ik wou ook niet om het even wie zomaar meenemen. Uiteindelijk kwam de oplossing uit een verrassende hoek. Mijn zoon Hugo zou eens polsen bij zijn beste schaakvriendjes wie er wou meegaan en samen zou hij het wel zien zitten om nog een keertje naar Praag mee te gaan. Tot mijn lichte verwondering slaagden 2 jongens: Maxim en Ward erin om hun ouders te overtuigen dat ze mochten meereizen. Ik vond dat zeker geen evidente beslissing als ouder ook al omdat ik op voorhand had meegedeeld dat de kinderen meerdere uren zelfstandig zouden moeten zijn.

 

Ik had nu mijn reismakkers maar tot de vertrekdag was het nagelbijten of we überhaupt zouden kunnen vertrekken. De besmettingscijfers in België liepen elke dag op en het was duidelijk dat België op elk moment rode zone kon worden op de Tsjechische covid-kaart. Rood zou betekenen voor ons (zonder covid-safe-pass) een verplichting van een week quarantaine waardoor we uiteraard niet meer aan het tornooi zouden kunnen deelnemen. Echter op de vertrekdag waren we nog oranje zone en dus vertrokken we. Een paar dagen daarna werd België effectief rode zone maar dan zaten we al in Praag om maar te zeggen dat het weer nippertje was geweest. 

Ik reed in 1 ruk alleen met 3 kinderen op de achterbank van België naar Praag. We waren bijna 12 uren onderweg door enkele files maar met een Mc Donald onderweg zat de sfeer onmiddellijk goed. Het feit dat ik vorig jaar al in Praag had meegespeeld, maakte het ook een pak makkelijker voor mij. Parkeren, metro, eten,… ik wist het nog allemaal van vorige keer en dat zorgde voor duidelijk minder stress. Misschien had dit ook een impact op mijn tornooiresultaat want die was beduidend beter dan vorig jaar. Een punt extra behaalde ik op 9 ronden en 16 elo winst i.p.v. 21 elo verlies. Ik geef wel toe dat ik een aantal keren geluk heb gehad maar ik had eveneens enkele keren een halfje meer moeten scoren. 

Een tornooi zelf meespelen en tezelfdertijd voor 3 jonge knapen zorgen, ik zal zeker er volgende keer eens heel goed over moeten denken. Ik miste een andere volwassene die kon inspringen wanneer ik zelf bezig was met spelen of voorbereiden. Ik zat wel in de hotelkamer ernaast maar de jongens hadden te weinig om handen. Anderzijds vertelden ze mij achteraf dat ze het schaaktornooi nog leuker vonden dat het schaakkamp georganiseerd door Schaakinitiatief Vlaanderen enkele weken eerder maar dat is natuurlijk voor interpretatie vatbaar. Voor mijn en hun resultaten zie onderstaande links. Ik heb ook nog 2 partijen van mezelf toegevoegd met lichte commentaren. 

Helmut 

A-Tornooi waar ik aan deelnam:

http://chess-results.com/tnr563911.aspx?lan=1&art=0&turdet=YES&flag=30

B-Tornooi waar de 3 jongens aan deelnamen:

http://chess-results.com/tnr563914.aspx?lan=1&art=0&turdet=YES&flag=30

 

Naast het klassieke tornooi namen de 3 jongens ook nog deel aan het rapid en blitztornooi:

http://chess-results.com/tnr572695.aspx?lan=1&art=0&turdet=YES&flag=30

http://chess-results.com/tnr572696.aspx?lan=1&art=0&turdet=YES&flag=30 

 

Partij 1: ronde 5 met zwart tegen de Tsjechische FM Rostislav Taborsky

Partij 2: ronde 8 met wit tegen de Tsjechische FM Vaclac Finek (slechts 11 jaar oud !!)