Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Open van Gent 2023

 

Open Schaaktornooi van Gent 2023  :  een verslag, een impressie, een sfeerbeeld …


K.S.K. Deurne bij de laureaten met Helmut Froeyman en Daniël Sadkowski !


Van 11/7 tot en met 19/7/2023 werd in het kader van de Gentse Feesten opnieuw een schaaktornooi georganiseerd door de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez.  Het bestuur van de Gentse schaakclub had dit jaar gekozen voor een andere nieuwe formule in tegenstelling tot de voorgaande jaren : er werden namelijk 4 schaaktornooien georganiseerd :

- 1) een gesloten meestertornooi “Chess Masters Ghent 2023” over 9 ronden

- 2) een open schaaktornooi over 9 ronden dat niet in aanmerking kwam voor Elo-verwerking

- 3) een open schaaktornooi over 9 ronden dat wel voor het Elo-klassement wordt verrekend

- 4) een open schaaktornooi over 5 ronden voor spelers met de gezegende leeftijd van “55 +”

Vooral de opsplitsing tussen de tornooien nr. 2 en 3 deed wel hier en daar de wenkbrauwen fronsen : zijn er dan inderdaad toch zo veel spelers die zo gehecht en verknocht zijn aan hun elo-puntjes dat ze er voor kiezen om niet voor de elo-klassering te spelen …  Het blijft natuurlijk een vrije keuze voor elke speler zelf en het dient gezegd 2 zware partijen per speeldag afwerken kan een elo-cijfer van een speler zeer negatief beïnvloeden …  In ieder geval, de opkomst  van de spelers mocht gezien worden : 385 deelnemers verspreid over de 4 tornooien, de Gentse organisatoren mochten tevreden zijn …

Resultaten :

In het gesloten meestertornooi won de Franse I.M. Pierre Laurent-Paoli met een mooie score van 7 uit 9. Het werd een spannende strijd  tussen I.M. Laurent-Paoli  en de I.G.M. Fernandez (Engeland), I.G.M. Gormally (Engeland), I.G.M. Hausrath (Duitsland) en I.G.M. Dgebuadze (België) waar bij onze jonge Belgische I.M. Sim Maerevoet  ook nog probeerde mee te strijden voor de ereplaatsen.

In de andere tornooien vonden we niet minder dan 11 deelnemers van K.S.K. Deurne.

In het “No Fide-Rated” Open tornooi werd Helmut Froeyman eerste – op scheidingspunten/beste performance  - met 6,5 uit 9. Die eerste plaats had Helmut zeker dik verdiend : Helmut betwistte zijn 9 schaakpartijen telkens op het eerste bord van dit open tornooi.  Dikke proficiat aan onze topper !

In het “Fide-Rated” Open tornooi was de zege voor het talentrijke broederpaar Adriaan en Jacob Dreelinck  uit Geraardsbergen met een blinkende score van 7,5 uit 9 voor o.a. grootmeester Ikonnikov.  In deze reeks troffen wij ook enkele spelers van K.S.K. Deurne : “good old” Marcel Van Herck  en “good young” Hugo Froeyman scoorden hier 5,5 uit 9 wat nog altijd een degelijke plaats in het eindklassement opleverde. Verder in deze groep zagen wij ook onze jonge speelster Evelien Froeyman met 3,5 uit 9 en onze youngster Vihaan Kembhavi met 2,5 uit 9 aan het werk achter het schaakbord.  Zware opdrachten voor beide jonge deelnemers maar daar kan je alleen maar op termijn sterker van worden …

In het “55+” open tornooi was Daniël Sadkowski outstanding  met een score van 4,5 op 5.  Daniël won vlot zijn eerste 4 partijen en kon tijdens de laatste ronde rustig een remise aanbieden aan zijn Nederlandse tegenstrever om de ongedeelde eerste plaats binnen te halen. Ook hier een dikke proficiat aan onze topspeler !  In die senioren groep troffen wij verder aan van onze schaakclub : Pim Eerens met 3.5 uit 5 die zeer gemotiveerd speelde in dit tornooi, Robert Schuermans met 3 uit 5 die eigenlijk met een heel slecht gevoel huiswaarts keerde, Maurice Engelaer  met 3 uit 5 die misschien ook wel op meer had gerekend, Bart Van Eetvelde met 2 uit 5 die een heel mooi tornooi speelde ondanks dat hij elke ronde moest optornen tegen spelers die minstens 200 elo-punten meer hadden dan Bart zelf en Maria Van Tendeloo met 0,5 uit 5 die na een mooie spannende partij in de eerste ronde een beetje terugviel in dit schaaktornooi.  Maar niet te min een mooie delegatie van schaakkring Deurne bij de oudjes …

Tot slot een sfeerbeeld van deze 5-daagse schaakhappening :

Het schaaktornooi vond plaats in het “mythische Kuipke”, het Gentse sportpaleis met de alom gekende wielerbaan. Telkens als je deze wielertempel binnentreedt krijg je wel een heel speciaal gevoel : dat begint al bij de ingangszaal waar het herdenkingsteken en een afbeelding  staat van Isaac  Gàlvez Lopez, een jonge Spaanse wielrenner die in 2006 het leven liet op de Gentse wielerpiste na een verschrikkelijke valpartij.  31 jaar slechts werd deze Spaanse wielrenner bij de uitoefening van zijn beroep als wielrenner, daar kan je als bezoeker best emotioneel van worden. Dan moet je wel blij zijn als je nog kan komen schaken … Robert Schuermans was wel onder de indruk van het sportpaleis en nam voor zichzelf enkele foto’s van de speelzaal, iets wat hij in zijn lange schaakcarrière nog nooit eerder gedaan had. Ook dient gezegd : de organisator – Kon. Gentse schaakkring Ruy Lopez – had voor een goed prijzenfonds gezorgd in de diverse tornooien, vele spelers kregen een mooie beloning voor de geleverde schaakinspanningen.

Helaas, toch ook enkele minpuntjes, waar eens best mag over nagedacht worden :

- in een kort tornooi van 5 ronden zoals bij de senioren zijn de paringen uiterst belangrijk.  Vooral Robert  Schuermans was hier niet over te spreken : na 2 ronden stonden er 7 spelers aan de leiding met een score van 2 uit 2 en moest 1 speler uit het groepje van deelnemers met 1.5 uit 2 opgetrokken worden in de paringen van ronde 3.  Een normaal mens verwacht dan terecht dat de hoogst geklasseerde speler van de achtervolgers opgetrokken wordt, helaas niet waar hier : een speler van 2.075 werd opgetrokken, een andere speler met 64 (!) elo-punten meer werd niet opgetrokken en kreeg dus een veel makkelijker tegenstrever in ronde 3.  Ik hoor natuurlijk al snel de opmerking : “het paringsprogramma heeft dit beslist”, wel dan deugt dit paringsprogramma helaas niet …

- nog i.v.m. de paringen van het tornooi : als in een ronde al de partijen gedaan zijn om 18 u 10 waarom dan extreem lang wachten om de paringen van de volgende ronde pas bekend te maken omstreeks middernacht.  Dat is echt geen service aan de deelnemers en de spelers die zich nog wat willen voorbereiden zijn er dan natuurlijk ook aan voor de moeite …

- wat ook gemist werd was de boekenstand van onze Gentenaar Ben Van De Putte en zijn schaakwinkel. Jarenlang verzorgde Ben het zeer gesmaakte aanbod van zijn boekenstand met zijn  talrijke schaakboeken en schaakmateriaal. Dit jaar mocht dit blijkbaar niet … Natuurlijk weten wij ook dat  de uitgeverij “Thinkers Publishing” één van de sponsors was van het schaaktornooi en zelf met een weliswaar kleine boekenstand aanwezig was met hoofdzakelijk schaaktitels van de eigen uitgeverij. Toch jammer dat er niet ruimer gedacht word en een tweede boekenstand blijkbaar niet toegelaten werd.  In het jaarlijkse Tata Steel-schaaktornooi in Nederland staan 2 concurrerende boekenstands broederlijk naast elkaar in de beste verstandhouding.  Zo iets moet toch ook kunnen in ons klein Belgenlandje.  De schakers waren natuurlijk hier weer het slachtoffer van het beperkte aanbod …

- tegenwoordig moet alles elektronisch verlopen : zo werd voor de bediening in het cafétaria naast de gewone centen ook gewerkt met een soort “betaalkaart” die opgeladen kon worden.  Ik had de indruk dat dit systeem van betaalkaarten niet zo goed werkte.  Op een bepaald moment probeer je dan toch maar een drankje bestellen voor je tegenstrever en je zelf en dat ging werkelijk niet vlot : terwijl je schaakklok aan gang is werd er dan nog eens snel voorrang verleend aan een iets grotere bestelling van iemand uit Gent, ja daar wordt je niet vrolijk van als schaker … Ieder op zijn beurt lijkt mij nog altijd het meest eerlijke.

- het venijn zat in de staart tijdens de laatste dag van het schaaktornooi .  Zoals gewoonlijk wordt er dan extra vroeg aan de speelronde begonnen en voor het tornooi van de “Chess Masters” was dat 10 uur in de ochtend en voor de andere tornooien was dat 11 uur. Bij aankomst in de speelzaal werd dus uitdrukkelijk om stilte gevraagd en terecht. Helaas bij de senioren zijn er soms wat hardhorige oudere  deelnemers en zo begroette een oude man van 89 jaar zijn tegenstrever van de laatste ronde zeer hartelijk en net iets te luidruchtig. Dat kostte hem een serieuze reprimande en stevige uitbrander van één van de aanwezige internationale scheidsrechters.  Dat moet kunnen inderdaad denk ik dan … Maar o tot  grote verbazing van iedereen ging enkele uren later plots voor de 7 schaakborden van het “Chess Master-tornooi” het gsm-toestel af van Geert Bailleul – voorzitter van de Koninklijke Belgische Schaakbond én bovendien hoofdscheidsrechter van het tornooi.  Een klankspel van de bovenste plank dus voor de neus van de topspelers en die konden er echt niet mee lachen, de blikken van sommige grootmeesters spraken boekdelen.  Van de scheidsrechter die de oude man van 89 jaar enkele uren daar voor hard aanpakte was natuurlijk niets te bespeuren ... De oude mijnheer van 89 was ondertussen al met het schaamrood naar huis vertrokken, daar en tegen de hoofdscheidsrechter zette met de glimlach zijn gsm-toestel af en ging gewoon over tot de orde van de dag.  Ja armzalig schakend België en zoals zo dikwijls toch “2 maten en 2 gewichten” …

Robert Schuermans,

een niet “so happy” deelnemer van de editie 2023 …

Alle resultaten.