Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Tournoi International du Pays de Charleroi 2017


Het 16de Open schaaktornooi van Charleroi 2017  :  een verslag, een sfeerbeeld

Het open internationaal schaaktornooi van Charleroi was dit jaar reeds aan zijn 16de editie toe. Van 29 juli tot en met 5 augustus 2017 streden 232 schaakspelers en schaakspeelsters - verdeeld over 3 elo-groepen - voor de mooie prijzenpot van  6.500 euro voorzien door de organisatoren.  Het dient gezegd, de schakers komen graag naar Le Pays Noir.  Sterke troeven zijn de mooie en rustige speelzaal, ver verwijderd van de gezellige bar en het levendige cafetaria.  Verder is er de speciale gemoedelijke Waalse sfeer , doordrenkt van de heerlijke geur van hamburgers , saucissen en de fijne streekbieren uit de regio van Charleroi.  Zelfs de uitgenodigde aanwezige grootmeesters en internationale meesters genoten van deze geneugten des levens : Chimay blue, Leffe brune, leffe blonde, witte wijn en rose wijntjes gingen elke avond vlot over de toog van de bar.

Maar er werd ook nog stevig geschaakt ook, en op een zeer degelijk en hoog niveau. Onze schaakclub was vertegenwoordigd met 5 deelnemers, netjes verdeeld over de 3 elo-groepen.

In groep A (spelers met een elo hoger dan 1.900 elo) startte Jan Van Mechelen uitstekend in dit tornooi. Nog steunende op zijn geweldige  schaakvorm uit het open tornooi van Gent maakte onze sterke Jan in de 2de ronde van het tornooi erg knap remise tegen de hoogste elo van dit tornooi  Tigran Gharamian (2616 elo !) uit ArmeniĆ«, nu spelend onder de Franse vlag.  Jan Van Mechelen kwam met zwart in de moeilijke Najdorf variant van het Siciliaans nooit echt in de problemen.  Zoals Jan verklaarde na de partij : je hebt zo van die dagen dat je precies eigenlijk alles ziet op het schaakbord.  Dat is ook nodig als  je tegen iemand moet aantreden met 379 elo meer dan je zelf.  Prachtige prestatie dus van Jan !  In bijlage deze boeiende partij, wel zonder commentaar, Jan is ondertussen vertrokken naar het buitenland voor een welverdiende vakantie.  Ook in de A-groep zat voorzitter Robert Schuermans.  Robert speelde een bijzonder tornooi, geen enkele remise, 0 uit 4 (!?) met de witte stukken maar ook 5 uit 5 (!) met de zwarte figuren, begrijpen wie kan. Robert was niet echt tevreden met zijn resultaat, wel met de tegenstrevers die hij aan het bord kreeg ( 1 internationaal meester en 4 fide-meesters ).  In bijlage de partij die hem nog lang zal bij blijven tegen de Bulgaarse Fide-meester Tomov Georgi.

In groep B (spelers met een elo tussen de 1500 en 2000 elo) was schaakkring Deurne vertegenwoordigd door 2 spelers : Lino Hiel en Jan Viaene.   Lino Hiel  speelde een geweldig tornooi, bekroond met een mooie score van 6,5 uit 9.  Dit verdient van ons allen applaus, een mooie schaakprestatie en inspanning van Lino ! Jan Viaene was ook actief in groep B.  Jan speelde met wisselend succes en kwam uit op een eindscore van 4 uit 9. Jan, tevreden of niet, ik weet het niet echt. Wat ik wel weet, Jan genoot echt van de sfeer in dit schaaktornooi.

In groep C (spelers met een elo lager dan 1600 elo) speelde ons gewaardeerd raadslid Ria Van Tendeloo.  Ria wist op voorhand dat zij een zwaar tornooi af te werken had.  Zij deed het wonderwel erg goed in de openingsbehandeling.  Ronde na ronde gaf Ria de indruk na de openingsfase beter of minimaal gelijk te staan.  So far so good
.  Maar helaas de afwerking blijft een minpuntje voor onze sympathieke damesschaakster.  Maar Ria had achteraf bekeken ook nog een bijzondere verdienste tegenover onze voorzitter Robert.  Ria overhaalde Robert om op maandag, de beruchte zware speeldag in Charleroi dat er 2 zware tornooipartijen zijn geprogrammeerd,  ook de avondpartij mee te spelen en geen bye te nemen.  Nooit gedacht vertelde Robert later, dat dit er ooit nog eens zou van komen.   Wat een impact van onze raadsvrouw Ria op voorzitter Robert die zijn principes voor een keer over boord wierp. Robert was er later erg dankbaar voor.

Uiteindelijk werd het tornooi gewonnen door :

In groep A  :  IGM Tigran Gharamian en IGM Alexandre Dzegubuadze           8  uit  9

Jan Van Mechelen en Robert Schuermans eindigden beiden met een score van 5 uit 9

In groep B  :  Axel  Harutyunyan          8  uit  9

Lino Hiel  behaalde  6,5  uit  9,  Jan Viaene  scoorde  4  uit  9

In groep C  :   Henri  Dambiermont      7,5  uit  8  (!)

Ria Van Tendeloo  behaalde  2,5  uit  9

In bijlage nog 2 schaakpartijen van onze leden in groep A :

Tigran Gharamian - Jan Van Mechelen

Georgi Tomov - Robert Schuermans

                                              

Schuermans, Robert.