Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 
Interclub ronde 9

 

 

 

 

 

Nationale Interclub Competitie Seizoen  2017 - 2018

 

 

 

Ronde 9 : 25-03-2018

 

 

 

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2A

KGSRL 2

Deurne 1

6 - 2

         Robert

3C

Oude God 1

Deurne 2

1.5 - 4.5

4H

Oude God 3

Deurne 3

2 - 2

5H

Oude God 4

Deurne 4

3.5 - 0.5

          

5I

Oude God 5

Deurne 5

1 - 3

 

 

 

 

 
 

Gisteren, zondag 25 maart 2018, speelden wij onze 9 interclubontmoeting.  Het werd een stevige pandoering in Oost-Vlaanderen :

 

           Kon. Gentse S.R.L. 2    -    Kon. S.K. Deurne 1                    6 2  !

 

Op verplaatsing gaan naar Gent is altijd een moeilijke opdracht.  De Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez is een schaakclub met zo een rijk en historisch verleden. Ploegkapitein Robert Schuermans was er niet gerust in, niet alleen de mogelijke tegenstrevers maar ook de omstandigheden invoering van de zomertijd net dit interclubweekend, de uiterst gecompliceerde verkeerssituatie in de Gentse binnenstad maakten onze captain erg nerveus en ongerust.

 

Maar alle complimenten aan onze spelers en chauffeurs, keurig op tijd met uitzondering van Thierry Penson die wel verwittigde dat hij even een verkeerde Gentse tram had genomen. Dat kan dus gebeuren ... Onze teamcaptain was dus gerustgesteld.  Minder leuk werd het als teamcaptain Robert de ploegopstelling doorkreeg van de Kon. Gentse S.R.L. 2 : een gemiddelde elo van 2.204 daar waar het de voorbije 8 speelronden beduidend minder was. Ter illustratie, de cijfers van de voorbije speelronden van K.G.S.R.L. 2  :  2.134/2.118/2.114/2.148/2.163/2.106/2.180/2.121.  Cijfers zeggen misschien niet alles maar liegen doen de cijfers ook niet.  De interclubgeschiedenis herhaalde zich dus nog maar eens : Kon. S.K. Deurne kreeg veruit de sterkste opstelling aangeboden.

 

De wedstrijd begon ook erg dramatisch voor onze ploeg : op bord 7 verslikte Marcel Van Herck zich kort na de opening, een zwarte dame begon te dwalen in de witte stelling en daar kwamen brokken van : stukverlies voor Marcel na 14 zetten. Zelden gezien bij onze secure Marcel.  Dan een hele tijd wachten op een nieuwe beslissing en weer in ons nadeel : op bord 3 kreeg Jan Van Mechelen een verschrikkelijke koningsaanval over zich heen van de ervaren Gunther Deleyn. Het dient gezegd : de Gentenaar speelde het mooi en vlot uit.  Maar dan konden we plots iets terug doen : op bord 8 speelde Pieter Tolk een heel gave partij, de witte d-pion van Pieter maakte er een mooie triomftocht van door de zwarte stelling, Pieter rondde het verhaal mooi af met een mat op de achterste rij.  Kort daarop opnieuw een nederlaag voor teamcaptain Robert Schuermans op bord 6.  Robert probeerde in een geweigerd Koningsgambiet een zijvariant van de zwartspeler af te straffen.  Robert leende een idee van de oude meesters Pilsburry en Chigorin (dat is zuivere schaakprehistorie ...), dat leek een tijd goed te gaan maar Robert was te gretig om een geofferde pion terug op te halen en kwam in grote moeilijkheden en verloor kansloos tegen een zwarte opgerukte vrijpion. Een tussenstand van 3 1 voor Gent liet weinig goeds verhopen.  En toch : op bord 2 kwam Helmut Froeyman zeer dicht bij de winst : Helmut offerde zo waar een volle toren maar spijtig genoeg zat er niet meer in dan remise door eeuwig schaak. Ook Semen Minyeyevtsev had een winstpunt binnen bereik op bord 5 : na een moeilijke lastige positionele partij kwamen beide spelers in hevige tijdnood, Semen kon plots een stuk winnen maar liet de kans glippen en na nog enkele zetten werd de partij remise gegeven.  Een tussenstand van 4 2 met nog 2 partijen te gaan, echter weinig perspectief voor ons op de resterende schaakborden.  Op bord 4 werd Thierry Penson in een Siciliaanse partij zachtjes teruggedrongen.  De koningsstelling van Thierry was veel kwetsbaarder dan die van de tegenstrever en een kleine venijnige combinatie van zwart kostte Thierry pardoes een kwaliteit op een schaakbord vol met stukken.  Thierry probeerde nog even stand te houden maar tevergeefs.  Op bord 1 bij Jan Rooze werd er een spektakel partij afgeleverd, een zeer boeiend gevecht dat de nodige aandacht trok bij de aanwezigen.  Jan moest uiteindelijk verliezen na 49 zetten van hard labeur, zijn tegenstrever Hendrik Ponnet - verdiende met dit winstpunt de begeerde titel van Fide-meester. Bravo Hendrik !

 

Een zware einduitslag, een stevige nederlaag met een droge 6 2 score.  Dat moeten wij trachten op een sportieve manier recht te zetten.  Wij krijgen daarvoor nog 2 kansen thuis, onze 2 laatste interclubwedstrijden worden immers gespeeld in ons vertrouwde Esso-lokaal tegen Wetteren 1 op 22/04/2018 en Temse 1 op 29/4/2018.  Ook nog even herinneren dat er op 29/4/2018 na de laatste interclubronde - een gezamenlijke afsluitende maaltijd voorzien wordt.  Ons lid Roger Bruynseels nam hiervoor de nodige stappen bij onze lokaalhouder Sander.  Tijdig inschrijven bij Roger (zie onze website) is de boodschap zodat onze lokaalhouder Sander de nodige inkopen kan doen. Gezelligheid verzekerd !

 

Tot in april, met vriendelijke groetjes,

 

Robert Schuermans,

de teamcaptain van Deurne 1, die een zware opdoffer heeft gekregen.