Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 
 Interclub ronde 8

 

 

 

 

 

Nationale Interclub Competitie Seizoen  2018 - 2019

 

 

 

Ronde 8 : 24-02-2019

 

 

 

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2B

Deurne 1

KOSK 1

 3 - 5

       Robert

3B

Deurne 2

KASK 1

  3.5 - 2.5

       

5E

Deurne 3

Leuven 4

3.5 - 0.5

 

5G

Deurne 4

BYE

 

          

5H

Deurne 5

Pelt 2

1.5 - 2.5

        Rik

 

 

 
 
  De voorbije zondag speelde Deurne 1 zijn 8e ontmoeting in de nationale competitie. Helaas, het werd een tweede opeenvolgende nederlaag voor ons team :

Kon. S.K. Deurne 1 - Kon. Oostendse S.K. 1 3 - 5 !!


Misschien een beetje onverwachte nederlaag maar onverdiend mogen wij dat ook niet meteen noemen. Nochtans het had op een bepaald moment wel anders kunnen lopen ...

Vooral op onze witte borden zat het niet altijd mee.
Op bord 7 had Tamer Ismail een stevig gelijkstaand viertoreneindspel op het bord, maar plots blunderde Tamer een waardevolle pion weg en de nederlaag was niet meer te vermijden, de witte stelling viel als een kaartenhuisje in elkaar en onze ongelukkige Tamer bleef achter met een verloren pionneneindspel met een pion minder.

Op bord 3 verscheen Daniel Sadkowski terug achter het schaakbord na een gedwongen afwezigheid van 2 interclubspeeldagen. Daniel speelde een sterke partij tegen een zeer ervaren tegenstrever (Gert-Jan Timmerman, ex-wereldkampioen briefschaken !) en kwam een pion voor, dat gaf perspectief. Toch net niet echter voor Daniel toen zijn tegenstrever kon afwikkelen naar een toreneindspel met een minuspion dat theoretisch remise was.

Dan toch een winstpartij met wit voor Thierry Penson op bord 5 : Thierry hield vakkundig de geofferde pion van zijn tegenstrever vast, in het eindspel werd de pluspion heel mooi tot gelding gebracht, Thierry op zijn best ...

De laatste witte partij van Deurne 1 was op bord 1 bij Jan Rooze : Jan offerde al vlug een pion in een bizarre variant van het Frans, er ontstond een zeer origineel schaakgevecht waar beide koningen al snel hun recht tot rokeren verloren. Een boeiende partij om te volgen, maar toen verdwaalde er plots een witte toren op hert veld g3 en dit stuk stond erg vervelend buiten spel voor onze Jan. Uiteindelijk moest Jan de kwaliteit inleveren en kort daarna de partij ...

Ook in onze zwarte partijen een paar interessante stellingen op het schaakbord.
Bij Jan Van Mechelen op bord 4 kwam een intrigerende variant van het Frans (ooit nog gespeeld door de grote Victor Kortschnoi) op het schaakbord. Miserie, miserie placht onze Jan dan te zeggen maar deze keer zeker niet hoor. Jan kwam nooit in moeilijkheden en hield de partij perfect in evenwicht, remise na 38 zetten.

Op bord 6 ook een Franse opening gekozen door Semen Minyeyevtsev. Toen Semen op zet 27 de tegenstrever dwong om de kwaliteit in te leveren leek er een winstpunt aan te komen voor Deurne 1, ook hier echter net niet voor ons team, Semen was even te snel om nog een extra pion mee te veroveren en moest in remise berusten.

Op bord 2 speelde Helmut Froeyman een lange theoretische variant van het Spaans, beide spelers hadden zich blijkbaar intensief voorbereid. Plots werd Helmut geconfronteerd met een paardoffer dat voorzichtig geweigerd werd, daarna echter een tweede paardoffer dat voor zeer donkere wolken zorgde boven de zwarte stelling van Helmut. Het was een onbegonnen opdracht om de partij nog te redden...

Helmut gaf nog volgende toelichting :

Ik heb achteraf niet meer Robert kunnen informeren maar zelf had ik het helemaal niet voorbereid. Ik had 4 uren voorbereid op de partij maar die opening zat er niet bij. Misschien met een paar uurtjes extra had ik het wel bekeken want ik wist dat er een kleine kans was dat het op het bord zou komen. Daarbij had ik nog de pech dat zondagochend mijn portable het begaf waardoor ik veel tijd verloor. Anderzijds moet ik ook toegeven dan je nooit gedaan hebt en dus moet je zelf een afweging maken of het nog de moeite is .

Mijn tegenstander Benjamin had de variant wel bekeken uiteraard zelfs inclusief het stukoffer 25.Phf5 die eerder gemist werd door bekende spelers zoals Tkachiev, Bellaiche, Van Kampen, Bok,... Nu het moet gezegd dat hij het heel goed afwerkte.

Die opening is al 20 jaar mijn hoofdlijn. Ik heb zelfs ooit al die stukoffers op f5 eens bekeken. Echter het was de eerste keer in al die jaren dat iemand echt de moeite had gedaan om mij eens serieus te testen in deze opening met een voorbereiding. 20.d5 is een zeer kritieke variant die ik vermeld had in mijn nota's. Na de partij gaf Benjamin 21...Pa6 op als beter i.p.v. 21...Le7. Dat stond ook in mijn nota's maar kon ik mij niet meer herinneren tijdens de partij. De laatste keer dat ik 18.Pf1 nog op het bord had gehad was geleden van mijn klubkampioenschap partij tegen Rudi Knors in 2008 dus dat is al een eeuwigheid. Tja er zijn voordelen aan een vast repertoire maar ook duidelijke nadelen zoals deze nederlaag bewijst.

Zeer recent werd een nieuw boek over de opening gepubliceerd: https://www.thinkerspublishing.com/webshop/home/53-sokolov-salgado-lopez-chigorin-bible.html Daar ik in de toekomst weer meer wil schaken, ben ik van plan met o.a. het boek eens serieus de opening te herbekijken.


Op bord 8 had Marcel Van Herck een middenspel met zware stukken waarbij Marcel een gedekte vrijpion had. Toen echter afgewikkeld werd naar een toreneindspel waarin wit 2 vrijpionnen had op de damevleugel werd er even gevreesd voor Marcel. De vrijpion van zwart zorgde echter voor genoeg tegenspel zodat Marcel gemakkelijk de remise-haven bereikte.

Einduitslag : een nederlaag met 3 - 5 cijfers ... Dat kan natuurlijk altijd gebeuren, schaken is geen wiskunde, gelukkig maar ... Al bij al vielen de andere resultaten in onze afdeling 2B nog mee voor ons : wij behouden onze 2de plaats in het klassement omdat onze concurrenten van Zottegem 1 ook hun wedstrijd verloren ... De titel in onze reeks lijkt naar het ongenaakbare Borgerhout 1 te gaan na opnieuw een monsteroverwinning van onze buren uit Borgerhout. Deurne 1 heeft nog wel enkele moeilijke wedstrijden op het programma staan, te beginnen binnen 3 weken als we naar Brugge 2 trekken op 17 maart a.s. Wordt vervolgd ...

Robert Schuermans,
“non-playing” teamcaptain van Deurne 1.
   
 
   
 
   
 
 
 
   
  Verslag Deurne 5 - Zondag 24 februari 2019


Deurne 5 is in het sukkelstraatje beland: naast het bord afwezigheid van twee basisspelers en op het
bord zwak presteren van de andere twee basisspelers, zijnde Camille en ondergetekende.

Waarschijnlijk was ik op bord 1 de eerste die in de fout ging. Mijn tegenstander speelde in de
klassieke variant (6.Le2) van het Konings-Indisch een neven-variant (6  ... b6). Ik zag een combinatie,
maar zag niet ver genoeg. Resultaat: een pion kwijt en een stelling aan flarden. Nu, op ChessBase zie
ik dat ik niet de eerste ben om diezelfde fout te maken.
Terwijl ik zat te piekeren op mijn 17 e zet, deed zich een vreemd voorval voor: de politie betrad het
speellokaal en sommeerde mijn tegenstander hen te volgen naar hun combi. De scheidsrechter zette
de klok stil. (Theoretisch vraagje: is dit conform de reglementen? Ik zelf had er geen probleem mee,
en ik vermoed dat de scheidsrechter het ook niet zeker wist.) Na een twintigtal minuten verscheen
mijn tegenstander terug onaangedaan en speelde onverstoord verder. Na de partij bleek dat hij bij
het parkeren met zijn trekhaak de achterstaande auto had "geraakt" en de eigenaar van deze de
politie had gebeld.

In het oponthoud kon ik even rustig de andere borden bekijken.
Ik zag dat Ria op bord 4, bedankt Ria om te willen inspringen, een loper achterstond en kort nadien opgaf.

Bart op bord 3 daarentegen stond tegen een pakweg tienjarige en serieus hoestende tegenstander goed tot heel
goed. Zonder overhaasting wist hij daarna de overwinning binnen te halen; ook Bart bedankt voor je
inspringen.

Op bord 2 stond Camille, zwaar verkouden uit wintervakantie teruggekeerd, niet zo
schitterend, maar zeker ook niet verloren.

Ik en rechts van mij Camille zwoegden dus naarstig verder. De jonge gast die van Bart verloren had,
kwam links van mij zitten, waardoor ik langs weerszijden bestookt werd met repeterende
hoesttirades. Op het bord werden bij Camille alle stukken geruild, maar Wit had een gedekt
vrijpionnetje meer, er volgde zetdwang en Wits koning kwam binnen: 1-0 voor Pelt 2 en op dat
moment dus 2-1 voor die mannen.
Mijn moment gekomen om remise voor te stellen. Waarschijnlijk mijn beste zet van heel de partij.
Met paard en slecht 2 pionnen tegen loper en 3 pionnen, alle pionnen op de koningsvleugel, leek het
mij en ook mijn tegenstander mogelijks toch remise, maar de computer vertelt mij dat de stand
verloren stond.

Conclusie: we kunnen beter. Zullen we dit de volgende keer tonen?