Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Nationale Interclubcompetitie 2019 - 2020

Ronde 8 : 16-02-2020

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2A

Brasschaat 1

Deurne 1

 5.5 - 2.5

    Robert

4A

Brasschaat 5

Deurne 2

 0 - 4

 

4H

Brasschaat 6

Deurne 3

1.5 - 2.5

 

5H

Brasschaat 7

Deurne 4

3 - 1

      Jef

5K

MSV 4

Deurne 5

2.5 - 1.5

 Een zware nederlaag voor Deurne 1 :

                               S.K. Brasschaat 1   -    K.S.K. Deurne 1        5,5  -  2,5

De voorbije zondag werd een “zwarte zondag” voor K.S.K. Deurne 1 in de nationale interclubcompetitie.  Op bezoek bij de sterke leiders in onze afdeling 2A bleek de opdracht  te zwaar.  We kregen onze grootste nederlaag te slikken in de huidige lopende schaakcompetitie.  Er viel weinig aan te merken op de overwinning van onze buren uit Brasschaat  : de overwinning was zonder meer verdiend …

Wij begonnen erg slecht aan de wedstrijd : vrij snel werden wij op een 3 – 0 achterstand geplaatst na nederlagen bij Victor Vasilescu (bord 4), Pieter Tolk (bord 6) en Helmut Froeyman (bord 1).  Dan weet je dat er nog weinig eer te halen valt uit deze wedstrijd.  Daniël Sadkowski (op bord 3) kon nog een keer terugslaan voor ons na een mooie koningsaanval afgerond met een mooie matcombinatie.  Er was nog even hoop op bord 2 waar Jan Van Mechelen een toreneindspel op het bord kreeg met een pluspion.  Helaas onvoldoende voor winst en dus een gelijkspel na 50 zetten.

Een tussenstand van 3,5 – 1,5 halfweg de wedstrijd liet verder weinig hoop op een degelijk resultaat.  Op bord 5 moest Marcel Van Herck na een bizarre partij het volle punt inleveren : in een op het eerste zicht moeilijke maar gelijke stelling ging er plots iets mis en verloor Marcel een pion en meteen de partij.  Op bord 8 kon Tamer Ismail de stand toch een zachtere aanblik  geven na winst in een eindspel waar de vrijpion van Tamer de beslissing bracht.  Op bord 7 was ploegcaptain Robert Schuermans nog maar eens de laatste in de strijd aan de borden.  Robert probeerde tevergeefs een toreneindspel met een pion minder te redden maar de afgesneden koning van onze teamcaptain kostte uiteindelijk het volle punt.

Eindstand :  5,5 – 2,5  en daarmee belandt Deurne 1 opnieuw op de gevaarlijke 11° (degradatieplaats) in het klassement van afdeling 2A.  Dat kwam niet alleen door onze eigen zwakke prestatie in Brasschaat  maar sommige andere teams in afdeling 2A speelden het spel niet altijd even correct en gooiden er bij hun ploegopstelling met hun pet naar  … Een gekend fenomeen in België als de schaakcompetitie haar einde nadert. Triest, maar het is niet anders …  Het blijft dus ongemeen spannend in afdeling 2A en wij moeten vooral de volgende 3 wedstrijden naar ons zelf kijken en niet naar de andere teams.  De laatste 3 wedstrijden zijn tegen gelijkwaardige teams en dan moeten wij maar bewijzen dat we nog altijd onze plaats waard zijn in afdeling 2A.  Volgende afspraak op zondag 8 maart in ons thuislokaal  Esso tegen de Kon. Gentse Schaakkring Ruy Lopez 2 …

Robert Schuermans,

Teamcaptain van Deurne 1 in bange schaakdagen …

Brasschaat 7 – Deurne 4                     3 - 1                                                          afd. 5H ronde 8

Net zoals “orkaan Dennis” buiten lelijk huis hield, zo heeft Brasschaat 7 ons in de refter van het GIB  van het bord geblazen.
Op bord 1 en 2 was het plooien maar niet breken maar op bord 3 en 4 werden onze sterkhouders Philippe en Camille ontworteld door de aanhoudende wind.

Bord 1: In een Engels opgezette partij begon wit op zet 9 aan een ruilactie die pas eindigde op zet 12. Blijkbaar met succes want nadien hield zij (Hilde) een pion meer over dan Rik. Tot diep in het middenspel stond de zwarte koningsloper van Rik” te niksen” op f8 maar enkele zetten later bleek hij alert genoeg om de verloren pion terug te winnen. Het werd windstil en ook remise.

Bord 2: In een “Colle-opening” vergat Jef tot tweemaal toe een pion te winnen en de partij naar zijn hand te zetten. De ontstane positie van de stukken bracht terug evenwicht in het spel. Zijn tegenstander stuurde aan op de ruil van het zware materiaal en wit kon dit niet meer ontlopen. Na de grote ruiloperatie bleek de stelling plots meer perspectief te bieden voor zwart. Toch ging hij onmiddellijk in op het remise aanbod van Jef. Waarschijnlijk had hij schrik om door een onverwachte windstoot toch nog van het bord te waaien?!

Bord 3: In een Siciliaanse opening met f4 blies de wind langs alle kanten, maar meestal in het voordeel van Philippe. Wit stond werkelijk in de tocht toen hij besloot het overgebleven paard van zwart in het nauw te drijven. Philippe panikeerde en dacht dat het beestje naar de slachtbank moest. Niets was minder waar want bij juist tegenspel bleef hij in het voordeel. Helaas koos hij de foute voortzetting. Nu kwam hij zelf in een opkomende storm terecht en werd uiteindelijk van het bord geblazen.

Bord 4: Bij Camille op het bord was er heel lang geen windstoot te bespeuren. De wit -zwarte pionnenmuur die ze over gans de breedte van het bord hadden aangelegd moet voor “Den Trump” een jaloerse lust voor het oog zijn geweest. Pas toen de resultaten van de overige borden Camille ter oren kwam, probeerde hij  een bres te slagen in het meters dikke beton. Door die ontstane bres begon het plots serieus te waaien langs beide kanten van de pionnenmuur. Camille wou winst forceren om toch nog een gelijkspel uit de brand te slepen voor de  ploeg maar kreeg plots de wind van voren toen hij schaak gaf met de verkeerde toren. Hij verloor een pion en helaas ook de greep op de partij. De ontstane wind werd stilaan een orkaan waar niets meer tegen te beginnen was.

Jef DM.