Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 
Interclub ronde 6

 

 

 

 

 

Nationale Interclub Competitie Seizoen  2018 - 2019

 

 

 

Ronde 6 : 03-02-2019

 

 

 

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2B

Opwijk 1

Deurne 1

3.5 - 4.5

       Robert

3B

KGSRL 4

Deurne 2

 5 - 1

 

5E

KGSRL 16

Deurne 3

0 - 4

 

5G

Lier 2

Deurne 4

2 - 2

             Ria

5H

Midden Limburg 4

Deurne 5

3.5 - 0.5

Camille

 

 

 

 
 
Na meer dan 2 (!) maanden onderbreking opnieuw een speelronde in de nationale interclubcompetitie. Ja, “Koninklijke Belgische schaakbond” wat maken jullie het soms toch onnodig moeilijk en ingewikkeld. Het team van Deurne 1 liet zich echter niet in een winterslaap wiegen en won een uiterst moeilijke uitwedstrijd :

S.C. Opwijk 1 - Kon. S.K. Deurne 1 3,5 - 4,5 !!

Het was een bewogen voorbije week voor teamcaptain van Deurne 1 Robert Schuermans en algemeen interclub-verantwoordelijke Greta Foulon. Aanvankelijk was er geen vuiltje aan de lucht en waren alle basisspelers Van Deurne 1 beschikbaar. Dan staat teamcaptain Robert graag zijn plaats af om eventueel een ander team van Deurne een handje te helpen.

Helaas, enkele uren voor aanvang van de match op zaterdagavond 23 uur liep er een dramatisch telefoontje binnen van Daniël Sadkowski die even opgenomen was op de spoedafdeling van het ziekenhuis : Daniël kon het echt niet riskeren om mee naar Opwijk mee te gaan schaken. Ja, daar sta je dan, heel het team weer overhoop gooien, of ... Teamcaptain Robert herinnerde zich ergens dat Thierry Penson aangegeven had dat hij voor één keer eens niet moest werken op zondag 3 februari 2019. Dus snel een sms-berichtje naar luxe-invaller Thierry en binnen de 2 minuten bevestiging van Thierry om mee te gaan. En dat allemaal enkele minuten voor middernacht ... Daar kunnen we alleen bewondering voor hebben, onvoorwaardelijke clubliefde in moeilijke omstandigheden. Knap, al mijn oprechte waardering !

Dan de wedstrijd zelf : ik kan deze keer geen chronologisch verslag uitbrengen omdat ik zelf niet aanwezig was in Opwijk. Maar geen nood : teamcaptain a.i. van Deurne 1 Marcel Van Herck zorgde voor de notatieformulieren van de partijen en de gebeurtenissen op de borden bewezen duidelijk dat er heel wat gebeurd is op de schaakborden. Er viel één gelijkspel te noteren op bord 7 bij Tamer Ismail. Tamer offerde een pion in het middenspel en zag die eigenlijk nooit meer terug. Maar in het verdere verloop van de partij met een stelling met ieder dame + toren + loper – maar met ongelijke lopers – kwam Tamer eigenlijk nooit meer in moeilijkheden en behaalde makkelijk remise. Er vielen ook 3 nederlagen voor ons te noteren : Jan Rooze op bord 1 overzag na de opening een plan van de witspeler en kwam eigenlijk niet meer aan bod in de partij ondanks alle verwoede inspanningen van Jan. Op bord 5 bij Victor Vasilescu en bord 6 bij Semen Minyeyevtsev kwamen verschrikkelijk ingewikkelde stellingen op het bord. Spijtig genoeg konden onze spelers van Deurne de problemen aan het schaakbord niet oplossen en moesten na veel vuurwerk de ongelijke strijd opgeven. Maar ook 4 winstpartijen voor Deurne : op bord 2 had Helmut Froeyman de partij goed onder controle : een goede voorbereiding gekoppeld aan het doordacht optreden van Helmut zorgden voor het volle winstpunt, op bord 3 een pareltje van Jan Van Mechelen die een mooie Siciliaanse partij – Najdorfvariant – afleverde. Op bord 4 ook een bewogen schaakgevecht : Thierry Penson leek het Frans van zijn tegenspeler eenvoudig op te rollen maar plots kwamen er tegenkansen door de wankele positie van de witte koning van Thierry. Maar wie kan er beter zo een riskante stelling verdedigen dan Thierry. En op zet 40 werd zwart gewoonweg mat gezet op zijn laatste rij. En op bord 8 ging het wel heel vlot : Marcel Van Herck kreeg in het middenspel een machtig paard op d6, de tegenstrever was bovendien erg zwak op de zwarte velden en op zet 19 kon Marcel een winnend dame-offer plaatsen dat materieel voordeel opleverde voor Marcel.

Eindstand 3,5 – 4,5 : een knap resultaat tegen een ploeg die al een mooi parcours achter de rug heeft in deze interclubcompetitie. Nu wordt het natuurlijk erg spannend met reeds volgende zondag 10 februari 2019 een onvervalste topper op de schaakaffiche : Borgerhout 1 – Deurne 1, oftewel de nummer 1 en nummer 2 uit afdeling 2B in een rechtstreekse confrontatie ... Deurne 1 gaat als fiere leider naar de eerzuchtige buren van Borgerhout. Wordt vervolgd volgende week ...

Robert Schuermans,
een fiere teamcaptain van Deurne 1.

 

   
 
 
We speelden allemaal op verplaatsing met de eerste IC van 2019.

Deurne 4 mocht op bezoek bij SK Zimmertoren, goed op tijd vertrokken en we
hadden een extra supporter bij - onze webmaster.
Aangekomen aan de Refuge konden we nog effe een terrasje meepikken in een zalig
zonnetje, wat deed dat deugd.
Dan naar boven om proberen toch te scoren.

George had vrij vlug gedaan en hij vertelde "bar slecht geschaakt en tegenstrever
terecht gewonnen."

Ik op het 4 de bord won vrij snel een toren op h8. Mijn tegensteefster Rita had niet
opgemerkt dat mijn sterke loper op b2 hem bedreigde.
Zo snel mogelijk afruilen en na nog een groot uur spelen kon ik het winstpunt achter
mijn naam schrijven. Yes het eerste punt was binnen.

Effe daarna kon John ook de winst oprakelen na een wilde woelige partij waar hij
toch wat tijd en rekenwerk had ingestoken.Verdiend gewonnen dus.

Bart op het eerste bord speelde een stevige partij tegen toch een veel sterkere
sympathieke tegenstrever maar moest uiteindelijk toch opgeven.
Alex heeft het niet gratis gekregen vertelde hij na de analyse van de partij.
Bart speelde sterk.

Dus al bij al om 17 u 30 iedereen gedaan en we speelde gelijk.
Nog eens bedankt Rudi om mee voor ons te duimen en enkele foto's te nemen.
Altijd plezant om in Lierke Plezierke te gaan schaken.

Tot de volgende. Ria.

Enkele foto's van deze ontmoeting in een nieuw fotoalbum.
   
 
   
  Verslag van interclub ronde 6 in midden limburg.

Na een drie kwartiertjes rijden, arriveerden we daar zonder files en in mooie weersomstandigheden !
Normaal zat de winst er dik in voor ons maar het mocht deze keer niet zijn.

Bord 1 had Henri zijn tegenstrever in een wanhopige stelling gespeeld,doch hij deed een blunder waardoor de tegenstrever zich verder kon ontwikkelen met 2 tempo’s waardoor een remise de beste optie was.

Dan ikzelf op het tweede bord, ik kwam goed uit de opening met een dubbelpion voor de tegenstrever en de ganse partij in den aanval tot op het laatste met loper tegen paard en ieder nog 6 pionnen.
Ik moest het toch opgeven omdat mijn loper moest blijven staan en zijn paard kon rustig rondspringen over het ganse bord.

Dan bord 3 de Guy die de ganse partij aanvallend speelde maar hij moest uiteindelijk na bewogen strijd toch het onderspit delven !

Nu op bord 4 onze Roger die een spannende partij speelde en ook een langdurende.
Hij verloor met den tijd want hij had een paar zetjes over het hoofd gezien waarbij mat in 2 en kleine tempo‘s die hem in tijdnood brachten.