Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 
 Interclub ronde 5

 

 

 

 

 

Nationale Interclub Competitie Seizoen  2018 - 2019

 

 

 

Ronde 5 : 02-12-2018

 

 

 

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2B

Deurne 1

The Belgian CC 1

 5.5 - 2.5

       Robert

3B

Deurne 2

Brasschaat 3

  4.5 - 1.5

         Guy

5E

Deurne 3

Brasschaat 8

3 - 1

 

5G

Deurne 4

Brasschaat 9

1 - 3

          Ria

5H

Deurne 5

Brasschaat 10

1 - 3

         Jef

 

 

   
 

 

 

 
Gisteren, zondag 2 december werd de 5° ronde ( en laatste van dit kalenderjaar 2018 ) van de nationale interclubs gespeeld.  Deurne 1 gaat verder op zijn elan en won zijn vijfde wedstrijd op rij :
 
Kon. S.K. Deurne 1    -     The Belgian Chess Club 1                          5,5  -  2,5    !!
 
Een mooie overwinning om het jaar 2018 af te sluiten.  De wedstrijd tegen The Belgian Chess Club 1 − het vroegere Anderlecht - kondigde zich aan als een lastige opdracht en dat werd het ook wel.  De uiteindelijk ruime onverwachte overwinning kwam er pas na enkele lange schaakgevechten.
 
Onze bezoekers uit Anderlecht moesten hun eerste bordspeler missen en dat betekende toch wel een verzwakking.  Ook bij Deurne 1 enkele spelers niet fit maar onze mannen hebben een groot strijdershart en lieten teamcaptain Robert Schuermans niet in de steek.
 
Op bord 4 viel een vrij snelle en korte remise te noteren bij Jan Van Mechelen.  Erg abnormaal bij sterke Jan maar gisteren was het eerder "platte" Jan.  Teamcaptain Robert zag Jan liters thee met honing drinken voor de partij, Jan was dus ziek en speelde de partij met 38° koorts.  Jan was erg tevreden dat zijn tegenstrever mee in het remise-verhaal wou stappen.
 
Veel later een tweede gelijkspel bij Helmut Froeyman op bord 2.  Een bekend gegeven hier : Helmut kreeg de saaie Spaanse ruilvariant voorgeschoteld van zijn tegenstrever, altijd vervelend als je voor het volle punt wil gaan.  Helmut probeerde het wel maar een schaakpartij moet je met 2 spelen en de tegenstrever van Helmut was niet bereid om echt mee te spelen. Remise dus, natuurlijk nooit een slecht resultaat met zwart.  Kort daarop een derde remise op bord 3 bij Daniël Sadkowski.  Daniël weigerde op zet 20 remise van zijn tegenstrever die ook al vele jaren meedraait in de Belgische schaakwereld.  Acht zetten later werd het punt toch gedeeld ...
 
Tussenstand 1,5 − 1,5.  Maar dan vielen er enkele beslissingen in het voordeel van Deurne 1.  Op bord 6 kreeg Victor Vasilescu snel greep op zijn tegenstrever na een nauwkeurig gespeelde Moderne Verdediging van Victor.  Victor gaf zijn voordeel niet meer weg en haalde het winstpunt binnen.  Dit werkte blijkbaar inspirerend want Thierry Penson kon ook het volle punt pakken.  Thierry veroverde een stuk kort na de opening, moest daar echter zijn koning wel een tijdje op de tocht plaatsen maar Thierry verdedigde zijn stelling zeer secuur.  Een partij van Thierry zoals in zijn beste jaren.  Nog wat later een derde winstpunt voor Deurne 1 op bord 8 bij teamcaptain Robert Schuermans.  Nochtans ook voor Robert begon de speeldag slecht : een domme valpartij bij het verlaten van zijn woning zorgde er voor dat de oude man zeer gehavend en hier en daar "geplekt" aan het schaakbord verscheen.  In het middenspel veroverde Robert met een kleine combinatie een pion en daar kwam er later nog ééntje bij.  In het resterend toreneindspel was het een kwestie van rustig blijven om het volle punt binnen te halen.
 
Hiermee was de match binnen met een tussenstand van 4,5 − 1,5 in het voordeel van Deurne 1.  Onze 2 laatste partijen konden in alle rust uitgespeeld worden. Op bord 1 had Jan Rooze een moeilijk namiddag tegen een sterke tegenstander. Ook hier gezondheidsproblemen want onze Jan was net terug van een buitenlands schaaktornooi en had bijna gans het tornooi daar ziek geweest.  Dat blijft in een mens zijn lichaam zitten, Jan gaf een zeer vermoeide indruk maar deed zijn uiterste best om de moeilijke stelling te houden.  Het werd echter een nederlaag na 52 zetten ... Opnieuw de laatste – net als bij zijn vorige invalbeurt − was Pieter Tolk op bord 7.  Een heel scherp gevecht met een niet-alledaagse stelling verscheen op het schaakbord.  Ook een tijdnoodduel rond de 40° zet zorgde voor nog wat extra spektakel er bovenop.  Pieter rondde de partij erg mooi af met een matzet door de kleinste witte soldaat op f4.  Mooi gedaan toch van Pieter !
 
Eindstand 5,5 – 2,5 en niets dan tevreden gezichten in het Esso-lokaal.  Wij gaan het jaar 2019 in als leider in afdeling 2B want onze mede-koploper "Schaakclub Opwijk" verloor deze ronde erg zwaar tegen het sterke team van Borgerhout 1.
Natuurlijk moeten wij nu niet gaan zweven en over "kampioen spelen" beginnen te dromen, de competitie is nog niet halfweg ... Laten we het voorzichtig uitdrukken zoals één van onze teamleden zei : Deurne 1 handhaaft zich al zeker dit seizoen in 2° afdeling, het vervolg zien wel wanneer wij op 3 februari 2019 naar Opwijk moeten om onze eerste plaats te verdedigen.  De interclubcompetitie ligt dus nu 2 maanden en 1 dag stil, eigenlijk een beetje van het goede te veel. Afwachten of deze verplichte rustpauze een voor- of nadeel zal zijn voor ons team.
 
Robert Schuermans,
een glunderende teamcaptain van Deurne 1.
   
 
   
  Deurne 2 - Brasschaat 3

Na alle verslagen van de andere teams kon ik niet achterblijven als kapitein van deurne2
om ook eens een verslagje te schrijven.
Na een moeilijke start waarbijn ons 3 matchpunten zijn ontnomen door het opstellen
van ons nieuwe lid Gheorge, stonden we laatst met 0 punten, dus tijd om te scoren tegen een sterk
brasschaat.
Gheorghe had voor de match "a very good feeling" maar dat zegt hij al 4 ronden. Hij opende
onze score nadat hij in een slechte positie remise aangeboden kreeg.

Maurice ,onze topscoorder, speelde weer een knappe partij, stelde op een bepaald moment remise voor,
dat werd geweigerd,en won na een positionele blunder van zijn tegenstander.

Ook Bob,die na eigen zeggen "op fisheriaanse wijze" enkele pionnen won, waarna zijn talentvolle
jeugdspeler in een matnet verstrikt geraakte.  2,5-0,5!!!

David, die een moeilijk seizoensbegin meemaakte ,is stilaan op dreef aant komen.
Hij speelde een degelijke opening, zijn tegenstander offerde op de koningsvleugel maar
David hield knap stand en sleepte onze 1ste geldige overwinning binnen.

Marc,die eveneens een zeer moeilijke start meemaakt, kwam nu ook een pion achter maar kon de remise
niet vasthouden,

Als laatste was ik nog vollop bezig, Na een kwaliteitsoffer met 2 extra pionnnen stond ik iets minder in
een zeer ingewikkeld eindspel, waarbij in tijdnood de kansen op en af gingen. Na de tijdnood deed mijn
tegenstander een fatale blunder,de eindstand 4,5-1,5!!!!

Al bij al een knappe overwinning waarbij we onze laatste plaats afstaan aan Brasschaat,
ons behoud in derde afdeling is zeker nog niet zekergesteld maar het is een goed begin,
we hebben deze overwinning wel gevierd alsof we kampioen werden,(zie foto)

een fiere teamkapitein

 
   
   
 
   
 

Deurne 4 - Brasschaat 9 :

De vijfde ronde speelde we gezamenlijk thuis in ons heel warm clublokaal den Esso.
Deurne 4 moest  tegen Brasschaat 9. Deze ploeg was helemaal anders opgesteld dan de andere 4 rondes.
Op het derde bord speelde George toch een mooie partij maar zijn sterke jeugdige tegenstrever kon een toren winnen na  30 zetten en toen begon de  miserie. Helaas de 1 ste nul voor ons.
Op het eerste bord speelde Bart veel te  passief en zijn tegenstrever won verdiend de partij vertelde hij me. Dus 2  nullen.....
Eindelijk positief nieuws : John speelde een onsterfelijke partij vertelde hij me later en won tegen Hilde, een sterke tegenstrever.
Ikke op het laatste bord speelde  een goede partij maar met momenten iets te snel gespeeld.......
In het lange boeiende eindspel verloor ik een pion  en ik heb dan maar eervol opgegeven.
Dus droevig resultaat voor Deurne 4 dat momenteel op de laatste plaats staat.
De leuke après schaak maakte het weeral goed en volgend jaar in februari zijn weer terug met nieuwe moed om punten te scoren.

Tot de volgende.
Ria.

   

 

Deurne 5 – Brasschaat 10 :  1 - 3

In de laatste IC ronde van dit jaar moesten wij het opnemen tegen Brasschaat 10. Een ploeg waarvan je nooit op voorhand kan inschatten wie je tegenstander zal zijn. Het was niet hun sterkste bezetting tot hier toe, die we partij moesten geven, maar ze was toch behoorlijk gestoffeerd. Kan een ontmoeting nog spannender ogen als vandaag. Neen! De gemiddelde ELO waarde van de twee ploegen was volgens de IC gegevens volkomen gelijk. Laat de "game" beginnen.

Op bord 4 trof Roger een jeugdspelertje van 10 jaar. Je gaat er toch van uit dat dit ventje niet te veel gaat tegenstribbelen. We spelen tenslotte in 5H en niet in reeks 1 of 2. Toch moet Roger zich vandaag enkele keren serieus hebben verslikt. In het lokaaltje waar we speelden zaten wij als enig team van Deurne. Het was er stil zoals het hoort te zijn tijdens een schaakontmoeting. Plots werd de stilte doorbroken door een verlegen stemmetje. "Schaak”! Enkele minuten later, "schaak" en dat werd later nog enkele keren herhaald. Roger was in een zeer benarde situatie terecht gekomen. Met vier stukken minder op het bord was het zo goed als over en uit voor hem. Doch in al zijn enthousiasme moet dat kereltje een fameuze blunder hebben begaan want plots was Roger daar met een mat! We hebben hem dat niet horen zeggen maar toen bord vier het lokaal verliet stond er 1- 0 op het uitslagformulier.

Op bord 3 moest Guido, met wit, het opnemen tegen vader Ovi Mitran. De opening van wit moet niet helemaal correct zijn verlopen want zwart  kon de rokade van de witspeler ontnemen en dit bleef wit gans de partij achtervolgen. Er werd geen goed plan gevonden om onder de druk van zwart uit te komen en uiteindelijk moest Guido berusten in zijn nederlaag. Zou die 1 -3 nederlaag van Antwerp de avond voordien, de geest van Guido hebben vertroebeld? We gaan dat in de gaten houden. Als statistisch wordt bewezen, dat een nederlaag van Antwerp de dag voordat hij moet spelen, zijn brein aantast, dan zullen wij mogelijk drastische maatregelen moeten treffen.

Op bord 2 begon Camille vrij optimistisch aan zijn partij. Na een uur spelen stond hij 2 pionnen voor en leek hij op weg om een vol punt binnen te rijven. Maar helaas schijn bedriegt soms. Een onverwacht toren offer van zijn tegenstander deed de partij kantelen in het voordeel van Brasschaat. Over en out voor Camille.

Op bord 1 nam de dochter van Ovi tegenover Jef (met wit) plaats achter het bord. Er kwam een Italiaanse opening op het bord. Deze opening bleek voor beiden geen onbekend terrein te zijn. Na een zet of tien hadden we alle twee wat tijd opgespaard ipv verbruikt. Toen begon het echte denkwerk. Ik offerde een pion voor initiatief. Door het opjagen van de dame nam wit duidelijk ontwikkeling voorsprong. De jonge dame vond steeds de juiste voortzetting en zo bleef de partij in evenwicht. Het leek erop dat er een remise in de maak was. Maar op zet 36 deed wit een misstap. Zwart was er als de kippen bij om met een toren op de 2de rij van wit binnen te dringen. Toen begon de ellende voor de thuisspeler. Uit deze situatie was ontkomen zonder kleerscheuren niet meer mogelijk. Ik probeerde nog een combinatie te vinden om eeuwig schaak op het bord te krijgen maar in alle varianten kwam ik een zet te kort. Verdiende winst voor de mijn tegenstander.

Eindstand: Deurne 5 − Brasschaat 10     1 – 3
Eerste nederlaag van het seizoen voor Deurne 5.

Jef DM.