Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Nationale Interclubcompetitie 2019 - 2020

Ronde 3 : 20-10-2019

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2A

LSV-Chesspirant 1

Deurne 1

 4 - 4

        Robert

4A

KASK 1

Deurne 2

 2.5 - 1.5

 

4H

SCRR 1

Deurne 3

2.5 - 1.5

 

5H

KASK 2

Deurne 4

2.5 - 1.5

           Jef

5K

LSV-Chesspirant 7

Deurne 5

3 - 1

 Robert
L.S.V. -Chesspirant 1  -  Kon. S.K. Deurne 1                  4 – 4 

Op zondag 20 oktober 2019 speelde Deurne 1 zijn 3° wedstrijd voor de nationale schaakcompetitie.  Twee zondagen achter elkaar spelen, dat zorgt voor tijdsdruk en nervositeit, vooral bij de teamcaptains.  De teamcaptain van Deurne 1 – Robert Schuermans – speelde niet mee deze keer en dat was maar misschien goed ook. Voor dat er ook nog maar één pionzet gespeeld was maakte captain Robert al een enorme fout in zijn emailbericht (als voorbeschouwing op de wedstrijd) aan zijn teamleden. Captain Robert deelde een verkeerd (!) adres mee als speellocatie.  Dit werd gelukkig snel opgemerkt door onze attente dames in het clubbestuur van K.S.K. Deurne Greta Foulon en Ria Van Tendeloo.  Ja, captain Robert wordt oud, al dient gezegd de website van de K.B.S.B. met de adressen van de clublocaties blinkt nu ook niet bepaald uit in klaarheid en duidelijkheid. Dan komt er nog bij : L.S.V. Chesspirant  (de Lokerse schaakvereniging Chesspirant) heeft 2 interclublokalen (in Lokeren en Merelbeke) die echter wel 20 kilometer (!) van elkaar verwijderd liggen.  Onze captain Robert kon met zijn beperkt schaakverstand niet goed volgen in deze situatie … 

De wedstrijd zelf dan : onze spelers waren keurig op tijd in Lokeren maar zagen tot hun grote verbazing  dat er om 13 u 30 nog geen schaakbordje of schaakfiguurtje klaar stond voor hen en de andere 4 ontmoetingen die moesten doorgaan in het speellokaal.  Dat is in onze thuiswedstrijden dan toch wel even anders.  Onze wedstrijd werd gespeeld in een groot jeugd- en sportcomplex.  Dat hebben wij dan ook geweten : in de mooie ruime speelzaal was er af en toe serieuze geluidshinder.  Zo werden wij ongewild en op regelmatige tijdstippen met een micro-stem op de hoogte gebracht van de tussenstanden en de veldindeling van het badmintontornooi (!) dat aan gang was op de sportvloer onder de schaakzaal. Het deed captain Robert onmiddellijk terugdenken aan onze wedstrijd in Anderlecht 2 jaar geleden, het was nu niet zo erg als destijds maar toch … Schaken in België zit nog altijd vol verrassingen.

De score in de wedstrijd werd geopend op bord 5 door Victor Vasilescu met een remise na 24 zetten. Victor dacht even na de opening een klein voordeel te hebben met zwart  maar dat bleek toch niet echt zo.  Victor koos dan maar voor zekerheid en het gelijke spel.  Op bord 2 speelde Jan Van Mechelen een sterke partij : na een aanvankelijk positionele strijd kreeg Jan een sterke penning op het bord, gevold door de inval van de witte dame in de zwarte stelling.  Knap afgewerkt van Jan en een eerste winstpunt voor Deurne.  Op bord 1 ook een sterke partij van Helmut Froeyman die met zijn favoriete Hollandse verdediging  al snel mooi aanvalsspel kreeg tegen de witte koningsvleugel.  Helmut weigerde terecht een remise-aanbod op zet 23 en bekroonde zijn partij met een mooie winst na 42 zetten.  Een tussenstand van 0,5 – 2,5 voor Deurne, dan denk je dat komt makkelijk in orde voor het team.  Helaas niet, want op de resterende borden gebruikte wij niet echt goed onze kansen. Op bord 4 kreeg Simon Prudlo een zeer voordelig eindspel van goed paard tegen slechte loper. Spijtig genoeg was de loper net niet slecht genoeg en Simon moest na lang aandringen – 68 zetten – in remise berusten.  Op bord 6 was het nog erger bij Marcel Van Herck.  Onze eindspelspecialist Marcel had op het eerste zicht een sterke vrijpion na 34 zetten in een 4-toreneindspel en teamcaptain Robert  rekende zich al een winstpunt rijker voor Deurne.  Dat viel dus tegen : Marcel kon de vrijpion niet vasthouden en werd daarna weggedrongen in het overblijvende enkel toreneindspel.  Een nederlaag voor Deurne 1 na 54 zetten.  Op bord 3 ook een tegenslag voor ons : Daniel Sadkowski speelde een Benoni-verdediging en ging op zet 26 een remisevoorstel van de tegenstrever uit de weg.  Daniël leek inderdaad de beste kansen te hebben maar maakte een fout op zet 44 die onmiddellijk een pion kostte en uiteindelijk ook de partij. De stand van de match terug in evenwicht : 3 – 3.  De twee laatste partijen gingen de matchuitslag bepalen .  Op bord 7 speelde Pieter Tolk zijn favoriete Skandinavische opening met zwart.  Pieter offerde een kwaliteit maar kreeg op een bepaald ogenblik hiervoor 4 vrijpionnen.  Wat kan een mens zich nog meer wensen … Ook hier helaas, één dom grapje in de stelling kostte Pieter een half puntje na eigenlijk een erg mooi gespeelde partij. Zo jammer … Op bord 8 moest Guy Dugailliez spelen tegen een groot meisjestalent van het Belgische schaak.  Guy had een moeilijke zware partij maar hield goed stand tegen dat jong geweld.  Beter nog, Guy  geraakte in het diepe eindspel zelfs een pion voor maar de tegenstreefster kon een licht stuk geven voor de laatste witte pion zodat Guy overbleef met toren + paard tegen toren (zonder pionnen) dat  na 5 u 15 spel eindigde in remise . 

Eindstand :  4 – 4 tussen LSV-Chesspirants 1 en Deurne 1.  Opnieuw geen overwinning voor ons en dat hebben wij toch wel een beetje aan ons zelf te danken.  Mooie prestaties op onze 2 topborden, helaas onze kansen niet waargenomen op sommige andere borden.  Dat blijft natuurlijk schaken, niets aan te doen …

Robert Schuermans,

Een licht ontgoochelde teamcaptain van Deurne 1.

KASK 2 – Deurne 4                 2.5 -1.5                                                                  afd. 5H ronde 3

Vandaag maakte we de  kortste verplaatsing van het seizoen. KASK kon niet beschikken over hun locatie, daarom speelden ze met hun drie ploegen hun thuismatchen  in “den Esso”! Spijtig genoeg konden wij niet profiteren van ons onverwacht thuisvoordeel.

Bord 1: De tegenstander van Rik bleek sneller schaakzetten de produceren dan zijn schaduw. Toen er remise overeengekomen werd in een volkomen gelijke stelling had wit nog 1 u. 29 min over op de klok tegenover 35 min. voor zwart (Rik). Wit verzuimde initiatief te nemen en Rik behield zonder al te veel  problemen het evenwicht. Rik voelde reeds na een zet of 10 dat er een remise sfeer omheen de partij hing waar hij best tevreden mee was. Een gelijk spel op bord 1 tegen een sterkere ELO-speler is voor de ploeg meestal een goed resultaat maar dit keer lieten de oudjes op bord 2 en bord 4 het afweten en dat kon Rik op dat ogenblik niet weten.

Bord 2: Een openingsexperiment koste me een pion die ik niet meer terug zag. Erger nog een tweede ging eveneens de doos in. Natuurlijk kon Fritz bij de thuisanalyse de tweede pion op het bord houden maar dan bleef er een stelling over die pijn aan de ogen deed. Het was gans de partij waterscheppen om niet te kapseizen. Dat was dan vol te houden tot dat bleek dat het emmertje te klein was. Mijn SOS oproep werd niet gehoord en op zet 38 zonk “Das Boot”. Een torpedo voltreffer “Schaak met de dame” koste me en volle toren. Blub...Blub!

Bord 3: In een verkapte Dame Indisch was zwart veel te sterk voor zijn tegenstander. Een ver opgerukte zwarte pion gedekt door Lb7 bracht paniek teweeg bij wit. Toen de andere loper van Philippe ook nog actief werd en de dame schaak kon geven op de reeds ontstane half open g-lijn, kon wit inpakken.

Bord 4: Camille bleek alles onder controle te hebben tot hij een ongedekt paard (een merrie dus) liet instaan. Zijn tegenstander twijfelde niet en weg was het beestje alsook de partij.

Jef DM.

L.S.V.-Chesspirant  7     -      Deurne 5                3 – 1

 

Een fiere captain en teamleider van Deurne 5 – Ria Van Tendeloo – ging mee met Deurne 1 op bezoek met haar ploeg in Lokeren.

Lastige wedstrijd met 3 jonge tegenstrevers en net zoals Ria een damescaptain in de ploeg van L.S.V.-Chesspirants 7.  Moeilijke speelomstandigheden voor ons team zoals uit het verslag van Deurne 1 ook blijkt.

Op bord 4 wou George Oudewaal het Londen-systeem spelen met wit maar zijn jonge tegenstreefster liet dat niet toe.  George speelde toch iets te snel in de openingsfase en die kleine jonge clevere meid won op zet 9 een vol stuk van George.  Dat was pijnlijk.  Even kwam er terug hoop voor George toen hij op zet 21 een derde pion kon meepakken voor het verloren paard.  Maar de tegenstreefster van George liet zich niet van de wijs brengen en zette de witte koning van George keurig mat …

Maar Bart Van Eetvelde op bord 2 trok de stand terug gelijk op 1 – 1.  Bart speelde het Colle-systeem en veroverde kort na de opening een pion.  De tegenstrever zag dit kleine ding niet meer terug, Bart  hield zorgvuldig zijn voordeel vast en haalde het winstpunt  binnen na 17 zetten.

Op bord 1 kreeg John Weynen geen loon naar werken.  In een bizarre en ingewikkelde partij bleek John heel vindingrijk om dreigend stukverlies te vermijden.  Na de opklaring van de complicaties bleek John een pion meer te hebben in een betere stelling.  Maar dan ging er iets fout en moest John een loper en de partij inleveren.

Een captain verlaat als laatste zijn schip.  Zo ook dus in Deurne 5 waar teamcaptain Ria Van Tendeloo tegen die andere damescaptain (van L.S.V.-Chesspirant) tot de laatste schaaksteen vocht.  Aanvankelijk kwam Ria niet slecht uit de openingsfase, een sterk paard in het centrum van het bord gaf Ria greep op de witte stelling.  Echter op zet 25 moest Ria een eerste pionnetje inleveren, 5 zetten later verkeek Ria zich volledig op de stelling en verloor een volle toren.  Ria zette zich schrap moest op zet 52 de partij opgeven …

Eindstand : 3 – 1    Er heeft meer ingezeten voor Deurne 5, zeker weten.  Volgende keer misschien het geluk aan de kant van Deurne 5.

Robert Schuermans,

 verslaggever van dienst …