Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 
Interclub ronde 3

 

 

 

 

 

Nationale Interclub Competitie Seizoen  2018 - 2019

 

 

 

Ronde 1 : 30-09-2018

 

 

 

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2B

Deurne 1

Hoboken 1

 6.5 - 1.5

         Robert

3B

Deurne 2

Mechelen 1

  2 - 4

 

5E

Deurne 3

Mechelen 5

4 - 0

 

5G

Deurne 4

Mechelen 7

0.5  - 3.5

             Ria

5H

Deurne 5

Mechelen 8

2.5 - 1.5

           Camille

 

 

 

 

Kon. S.K. Deurne 1    -    S.K. Moretus Hoboken 1                6,5  -  1,5  !

 

Zware winstcijfers dus tegen de buren van Hoboken maar zoals ik al regelmatig opmerkte in mijn verslagen “cijfers vertellen niet alles”.

 

We moeten eerlijk zijn, onze tegenstrevers meldden zich gisteren aan in ons Esso-lokaal met een heel vertekende ploeg.  Het was misschien toch niet zo een geslaagd idee van de K.B.S.B. om een speelronde van de interclubs in te lassen in de herfstvakantie : S.K. Moretus Hoboken moest niet minder dan 4 basisspelers vervangen, dat was dus ontegensprekelijk een meevaller voor Deurne 1. Teamcaptain van Deurne 1 Robert Schuermans en algemeen interclubverantwoordelijke Greta Foulon weten daar ook alles van als je spelers moet vervangen : nooit een makkelijk taak ...  Ook Deurne 1 had een weerslag van de herfstvakantie maar teamcaptain Robert kreeg snel steun van zijn gouden reserves Thierry Penson en Pieter Tolk tijdens zijn zoektocht om 3 basisspelers te vervangen.  Dat geeft altijd een goed gevoel aan een teamcaptain ...

 

De wedstrijd zelf kwam erg voorzichtig op gang behalve op één bord.  Teamcaptain Robert Schuermans (bord 7) had een lastige week achter de rug met allerlei administratieve beslommeringen in ons soms toch wel zielig Belgisch schaakwereldje en besloot al die stress en frustraties maar eens snel uit zijn gekwelde geest weg te spelen. Een “Koningsgambiet” op het bord waar de tegenstrever zich snel liet imponeren en onze teamcaptain al vlug bereikte wat een witspeler zich maar wensen kan in het Koningsgambiet. Een stukoffer op de 13° zet leidde snel tot een misschien iets te vroege capitulatie van de tegenstrever. 

 

Een snelle voorsprong voor Deurne maar dan bleef het een lange tijd stil in de speelzaal. Op bord 8 kreeg Marcel Van Herck een remise-aanbod na 22 zetten van zijn jeugdige tegenstrever. Marcel aarzelde een tijdje maar moest toch vaststellen dat de stand op het schaakbord eigenlijk niet te winnen was.  Een correct resultaat achteraf bekeken.

 

Op bord 2 ook een remise-aanbod van Wim Maes aan onze Daniël Sadkowski.  Daniël moest niet te lang nadenken, volgens Daniël stond zijn tegenstrever beslist beter en koos Daniël dan ook terecht eieren voor zijn geld. Objectiviteit is ook een sterke kwaliteit van een schaker ...

 

En nog iets later opnieuw een remisevoorstel bij Thierry Penson op bord 4 die even naar teamcaptain Robert kwam om te vragen wat te doen.  De teamcaptain weet maar al te goed welke inspanningen Thierry soms moet doen om aan het schaakbord te geraken voor een invalbeurt voor Deurne 1.  De teamcaptain liet Thierry de vrijheid tot beslissen : de vrede werd getekend in een onduidelijke stelling met wederzijdse kansen.

 

Een tussenstand van 2,5 – 1,5 en weinig aan de hand denk je dan.  Maar toen zag teamcaptain plots een kansrijk kwaliteitsoffer verschijnen van de tegenstrever op het eerste bord van Jan Rooze. Teamcaptain Robert krapte zich in zijn nog weinig haren die hem nog resten en zag het somber in.  Maar sterke Jan kon zich verweren tegen de problemen en zette zijn tegenstrever plots mat.  Maar ook hier grote objectiviteit bij onze speler : Jan wist maar al te goed waar hij aan ontsnapt was, in analyse vonden beide spelers mooie kansen voor Gorik Cools, tegenstrever van Jan op het eerste bord van Moretus Hoboken.

 

Maar plots viel de match in zijn definitieve plooi : Jan Van Mechelen ( bord3 ) trok de matchoverwinning voor Deurne 1 over de streep. Jan speelde zijn aanval mooi en vlekkeloos uit tegen een taaie verdedigende tegenstrever, een gave prestatie van nog een sterke Jan.

 

Op bord 5 ook een taai schaakgevecht met Victor Vasilescu als eindwinnaar. Victor speelde op een klein maar stevig voordeel tegen een tegenstrever die de partij erg voorzicht opzette. De witte aanval sloeg echter door en de zwarte stelling eindigde in een ruïne ...

 

Zo kon Pieter Tolk op bord 6 rustig zijn partij afwerken.  Pieter was bij zijn eerste invalbeurt dit speelseizoen met de nodige energie naar het bord gekomen.  Dit maal geen Skandinavisch bij Pieter op het schaakbord maar een belovende Siciliaan. Pieter kreeg al snel greep op de stelling met zwart en bouwde zijn voordeel verder uit met een mooi loperpaar tegen de twee witte paarden.  Ondertussen weigerde Pieter ook een remise-aanbod van de tegenstrever.  In het eindspel ontdekte Pieter plots een mooie truc die de witspeler totaal niet had zien aankomen.  Winst voor Pieter, ja hoor, hij heeft het schaken nog steeds in de vingers.  Mooi gespeeld !

 

Eindstand 6,5 – 1,5, misschien wel een juiste uitslag maar zoals gezegd tegen een verzwakt team.  Hiermee prijkt Deurne 1 aan de leiding in afdeling 2B, nipt gevolgd door het verrassende Opwijk 1.  Maar de echte zware wedstrijden moeten nog komen. Maar de puntjes die wij al bij elkaar hebben laten ons toe de volgende wedstrijden wat geruster te kunnen aanvatten, te beginnen binnen 3 weken op bezoek bij S.C. Boey Temse 1, in het verleden al dikwijls een “echte angstgegner” voor Deurne 1 geweest.  Afwachten maar ... Tot dan !

 

Robert Schuermans,

een tevreden teamcaptain van Deurne 1.

   
 
   
   
 
   
  Terug up-to-date.

De 2 eerste ronden vond ik verschrikkelijk moeilijk om een verslagske te schrijven door het
plotse en onverwachte overlijden van onze 1ste bordspeler Ronny De Cock.
Zware domper op de 1ste wedstrijd van de Interclub competitie van het nieuwe
schaakseizoen.

Ondertussen speelden we al de 3de ronde gezamenlijk thuis in ons clublokaal.
Het eerste bord van Deurne 4 wordt vervangen door Bart VE - waarvoor heel veel dank.

Ik speelde een goede partij en na analyse bleek dat ik de winstkans nogmaals heb laten
liggen.Next time nog beter opletten dus.

Peter op het derde bord verloor zijn partij waarover ik eigenlijk niets over kan vertellen.
Ook dank voor in te vallen in de plaats van George.

Bart speelde remise en de nul was van het bord.

John speelde meer dan 4 uren maar verloor uiteindelijk de strijd.
Droevig resultaat voor Deurne 4 tegen Mechelen 7 : 0/5 3/5.
Volgende keer beter weeral zeker.

Ronde 4 ben ik er niet bij wegens verlof - hopelijk schrijft er iemand anders een verslagske.
Tot ronde 5.

Ria.
   
 
   
 

Deurne 5 - Mechelen 8

Erg veel kan ik niet vertellen vermits ik me moest concentreren op mijn eigen partij die dan met verlies is afgelopen.

Bord 1

Henri die een lastige partij moest ondergaan waarbij hij zijn dame moest ruilen voor 2 torens met nog genoeg materiaal op het bord. Maar heeft dan toch nog winst gemaakt wat de ploeg ten goede kwam.

Bord 2

Ben ikzelf, blunderde na maar 10 zetten te zijn gespeeld een loper van het bord! Heb nog van alle trucs uit de doos gehaald maar mocht niet baten.

Bord 3

Onze vriend Guy stond de ganse patij 2 pionnen achter maar heeft toch na lang spelen remise kunnen forceren.

Bord 4

Roger heeft de beste partij gespeeld,en geruime tijd de tegenstrever in de verdrukking geduwd.Heeft dan ook mooi afgewerkt.