Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Nationale Interclubcompetitie 2019 - 2020

Ronde 2 : 13-10-2019

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2A

Deurne 1

Wetteren 1

 4 - 4

    Robert

4A

Deurne 2

Tessenderlo 1

 2 - 2

 

4H

Deurne 3

Pantin 4

2.5 - 1.5

 

5H

Deurne 4

Hoboken 2

4 - 0

     Jef

5K

Deurne 5

Burcht 1

1.5 - 2.5

Ria
Gisteren werd de 2° speelronde van de nationale interclubcompetitie 2019/2020 betwist.  K.S.K. Deurne 1 kon zijn eerste matchpunt binnen halen :
 
           Koninklijke Schaakkring Deurne 1    -    De Wetterse Vrijpion 1                    4 – 4
 
Het werd een spannende ontmoeting in ons Esso clublokaal.  De bezoekers uit Wetteren hadden net zo als wij hun eerste ontmoeting verloren en kwamen in een beduidend sterkere opstelling naar Deurne. Teamcaptain Robert Schuermans speelde voor het 2de team van Deurne en zag dat zijn teamgenoten van Deurne 1 er alles aan deden om een eerste matchoverwinning te veroveren.  Helaas hier en daar zat het even niet mee op de borden voor Deurne.
 
Op bord 1 speelde Helmut Froeyman tegen de ingewikkelde Sveshnikov-variant van het Siciliaans.  Toen het zwarte zorgenkind in deze variant – de pion op d6 – verloren ging op de 24e zet leek Helmut op weg naar de winst.  Uiteindelijk was het net niet genoeg en moest Helmut in remise berusten.
 
Op bord 2 moest Jan Van Mechelen zijn partij betwisten in droevige omstandigheden.  Jan had zaterdag zijn moeder moeten begraven maar wou het team van Deurne 1 toch niet in de steek laten. Heel veel respect dus van ons allemaal voor Jan.  In naam van K.S.K. Deurne : sterkte aan Jan en de ganse familie. Oorspronkelijk speelde Jan het erg goed met zwart, bood remise aan in een gelijke stelling.  De witspeler weigerde het remise-aanbod met een pionoffer dat Jan aannam.  Op zet 20 liet Jan een mooie kans liggen om de plus-pion vast te houden en toen verloor Jan het juiste pad in de partij : de zware voorbije week liet zich voelen en Jan verloor op zet 32 tegen een sterke witte Wetterse vrijpion.
 
Op bord 3 speelde Daniël Sadkowski een zeer vlotte en eenvoudige partij.  Het werd een mooi eerbetoon van Daniël aan onze overleden I.M. Ronny Weemaes toen de ruilvariant van het Frans op het bord kwam.  Daniël kwam eigenlijk op geen enkel moment in de problemen en weerlegde op simpele wijze een onjuist stukoffer van de tegenstrever.  1 – 0 voor Daniël na 28 zetten.
 
Op bord 4 kwam ons nieuw lid Simon Prudlo in actie.  Een erg mooi debuut van Simon voor K.S.K. Deurne die enkele interessante en gedurfde manoeuvres in het Frans op het bord zette.  Simon ging al snel op zoek naar voordeel en stelde daarom zijn rokade van de zwarte koning uit. In een gecompliceerde stelling hield Simon zijn zaken erg goed onder controle en scoorde een winstpunt op zet 29.
 
Op bord 5 een domper op het succes van Deurne.  Thierry Penson moest tegen een onschuldige variant van de Caro Kann-verdediging al snel een gelijke stand toestaan na 13 ... é5.  Maar daar bleef het niet bij, een scherpe tegenprik van zwart gevolgd door een kwaliteitsoffer bracht Thierry in grote moeilijkheden die uiteindelijk tot verlies leidde na 28 zetten. Een serieuze verrassing waar we geen rekening mee hadden gehouden in Deurne
 
Op bord 6 een scherp gevecht bij Victor Vasilescu met wisselende kansen. Er kwamen wederzijds enkele verrassende wendingen met een billijk gelijkspel als resultaat.
 
Op bord 7 een evenwichtige partij bij Marcel Van Herck.  Zoals Marcel het zelf zegde na de partij, de Aljechin-verdediging van de tegenstrever lag Marcel niet zo goed. Marcel was dus op zijn hoede en voorzichtig, de remise-marge werd eigenlijk nooit doorbroken.  Remise in een pionneneindspel na 34 zetten.
 
Op bord 8 speelde Tamer Ismail een prachtige partij.  Tamer was als laatste speler bezig in deze match bij een 3,5 – 3,5 tussenstand.  Iedereen dacht dat Tamer op weg was naar een knappe winst en dat was eigenlijk ook zo.  Helaas, op het cruciaal moment vergat Tamer even te oogsten (een pion in een beter eindspel) en het eindspel verzandde ten slotte in remise.  Jammer, maar niet aan te doen, dit gebeurt natuurlijk wel eens tijdens het schaken. Tamer deed zijn uiterste best om ons een eerste matchoverwinning te bezorgen.  Uiteindelijk remise na 45 zetten en Tamer vertrok zeer ongelukkig en ontgoocheld naar huis ...
 
Niets aan te doen dus : een gelijkspel tussen Deurne 1 en Wetteren 1.  Maar we hebben niet veel tijd om te treuren of te jammeren, volgende zondag proberen wij het opnieuw in Merelbeke tegen het team van LSV-chesspirant 1.
 
Robert Schuermans,
een toch tevreden teamcaptain van Deurne 1.
Deurne 4 – Hoboken 2            4 - 0                                                                afd. 5H ronde 1

Vandaag was het voor ons een echte “Indian Summer Day” met deze kleine nuance, wij zaten boven te puffen onder de dakpannen terwijl we eigenlijk beter in de tuin van ons clublokaal een frisdrank ( 9 kansen op 10 iets met alcohol)  moesten aan het drinken zijn. Maar ja, ge kunt niet alles hebben in ’t leven. Het niet alles hebben, werd echter ruim gecompenseerd door de 4 – 0 behaalde zege. Andermaal moet ik een kleine nuance aanbrengen, ditmaal bij ons resultaat. Het eerste punt werd zonder slag of stoot behaald omdat mijn tegenstander niet kwam opdagen. Wel waren we tijdig op de hoogte gebracht van het feit dat Hoboken, bord 2 niet zou bezetten. Natuurlijk vond ik het mijn verdomde plicht om mijn teamgenoten een hart onder de riem te steken door mijn aanwezigheid. Euh, ik zal eerlijk zijn, ik had niet veel goesting om thuis te zitten.

Bord 1:
Rik opende met d4 en kreeg een Slavische verdediging tegen. Zoals gewoonlijk gebruikte hij veel tijd maar hierdoor kwam hij behoorlijk uit de opening. Wit dreigde op de koningsvleugel maar zwart pareerde voldoende om het evenwicht te behouden. Rik vond dat zijn stukken niet al te goed geponeerd stonden en begon daarom aan een totale reorganisatie. Van het tempo verlies dat deze manoeuvres met zich meebrachten maakte zwart geen gebruik om zelf iets te ondernemen. Toen wit klaar was met zijn omschakeling begon hij ook te dreigen op de dame vleugel zonder zijn greep op de zwarte koningstelling helemaal te lossen. Blijkbaar zag de tegenstander van Rik het bos niet meer door de bomen en hakte hij even later de verkeerde bomen om. Hij kreeg de keuze van Rik: ”Mat in enkele zetten of dame verlies en mat na een lange lijdensweg”. Zwart koos voor de korte pijn.      

Bord 2:
Niets meer te vertellen.                                                                                                  

Bord 3:
Philippe kreeg een van de twee jeugdspelers tegen over zich, die de ploeg van Hoboken, had meegebracht. Blijkbaar was zijn tegenstander, een spelertje dat nog een lang leerproces voor de boeg heeft. Na zes zetten ging in een aangenomen dame gambiet een paard van het bord zonder enige compensatie. Nog eens zes zetten later verloor hij een tweede stuk doordat hij een vork op een paard en loper kreeg. Het  werd een vervelende opdracht voor Philippe om permanent naar de beste zet te zoeken als je weet dat er bijna geen slechte zetten mogelijk zijn. Zwart speelde tot hij mat werd gezet maar dat is nu eenmaal een gegeven dat elke beginnende schaker moet ondergaan.                    

Bord 4:
Camille had zijn handen vol met het tweede jeugdspelertje van Hoboken. Die bleek al wat openingskennis in het hoofd te hebben. Wit zette een Weense openingsvariant op het bord die zwart (Camille) trachtte te ontmijnen door een schijnoffer van zijn paard maar zijn tegenstander ging daar niet rechtstreeks op in. Deze wou persé vuurwerk op het bord brengen en door Lxf7+, bracht hij zwart toch meer in verlegenheid dan verwacht. De zwarte koning kwam op g8 te staan. “So far so good” maar toen zwart door te slaan de g-lijn voor wit opende dacht ik dat Camille nog een zware namiddag te wachten stond. Het vervolg bevestigde dit. Waarschijnlijk nog in Portugese vakantiestemming, blunderde onze “éminence grise” ook nog een pion weg en toen vond ik de toestand stilaan zorgwekkend. Doch toen begon zijn jeugdige tegenstander mindere zetten te produceren. In een intussen gelijkwaardige stelling bood Camille remise aan. Zijn tegenstander dacht er echter anders over en speelde verder. Dit had hij beter niet gedaan want hij kon zijn neergaande spiraal niet meer omdraaien. Op ervaring nam Camille de partij terug in handen. Na stukverlies, door een blunder, was het plots helemaal uit voor wit. In de na analyse bleek dat de blunder niet de oorzaak was van het verlies maar het eindresultaat alleen maar versnelde.                                                                         

Jef DM.
De 2de ronde van de interclub speelden we gezamenlijk thuis in ons clublokaal.
Het was een zalige herfstdag en dus - zo we ons lokaal kennen - superwarmjed boven in de speelzalen.
Bart speelde uit noodzaak een ronde mee in Deurne 2 wegens 2 afwezige vaste spelers.
Ben speelde in zijn plaats waarvoor dank.
Onze tegenstanders waren Burcht 1.

George was precies aan een rapidtornooi bezig : 40 zetten binnen het uur - toch wat te snel gespeeld volgens mij.
Hij verloor de partij en vertelde me dat hij een plan verkeerd uitvoerde in plaats van zijn stukken voorwaarts te spelen plaatste hij ze achterwaarts.Beetje verstrooid moet kunnen.

Ben speelde remise en scoorde weeral voor ons ploegske.

John zijn tegenstrever deed een blunder en zo kon ons 1ste bord het punt binnen rijven.

Ik speelde een goede partij maar na 40 zetten ging het bergafwaarts en uiteindelijk verloor ik een loper en pion.
Opgegeven en we verloren met 1!5 2/5.
Volgende keer beter.
Nog wel enkele glaasjes gedronken en het was toch weer een mooie schaaknamiddag.
Tot volgende week voor de 3de ronde. Ria.