Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 
Interclub ronde 11

 

 

 

 

 

Nationale Interclub Competitie Seizoen  2017 - 2018

 

 

 

Ronde 11 : 29-04-2018

 

 

 

 

 

   

 

   

 

Zondag 2 oktober 2016 zijn we er opnieuw aan begonnen, het nieuwe interclubseizoen 2016/2017 ging van start.  Onze 1° ploeg mistte zijn competitiestart niet en kwam terug uit West-Vlaanderen met een mooie uitoverwinning :
 
            Kon. Waregemse S.V. Luctor et Emergo 1    -    Kon. S.K. Deurne 1              1,5  -  6,5  !!
 
Het was een lastige verplaatsing op deze miezerige eerste zondag van oktober 2016 : veel stevige regenbuien onderweg met natte gladde wegen tot gevolg.  Maar eens aangekomen in Waregem ging het vlot op de schaakborden. 
Het eerste winstpunt werd al vrij snel gescoord door onze “youngster” Tamer Ismail op bord 8. 
De aanval van Tamer op de zwarte koningsvleugel was vernietigend ... 

Een half uurtje later deed Marcel Van Herck op bord 5 met zwart er een half puntje bij na een weinig opbeurend Caro-Kannverhaal. 

Teamcaptain Robert Schuermans – op bord 7 - wou niet achterblijven en kwam al snel een kwaliteit voor met zwart na een listig en gemeen pionzetje in het middenspel. 

Toen wat later Thierry Penson op bord 4 in een Koningsgambiet de score nog eens aandikte met een vol punt leek een mooi overwinning reeds binnen handbereik.  Thierry voerde met nauwkeurig spel een middenspelpositie met Dame + 2 paarden tegen Dame + toren tot winst. 

Maar dan was het lange tijd wachten op de overige 4 borden.  Pieter Tolk – op bord 6 – leek heel de tijd erg goed te staan maar vond geen plan om de stelling van de tegenstrever te ontwrichten. Als dan plots enkele stukken afgeruild werden bleek het voordeel verdwenen te zijn voor wit.  Pieter was niet zo tevreden over zijn resultaat al zorgde hij met zijn remise dat Deurne 1 al minstens één matchpunt haalde uit deze ontmoeting (tussenstand 1 – 4 voor Deurne 1). 

Maar er kwam meer op de scoretabel : op bord 2 bij Daniël Sadkowski een gelijksoortig verhaal zoals bij Pieter Tolk.  Daniël kwam met een duidelijk voordeel uit het middenspel (een sterk paard tegen een kwakkelende loper ...) maar toen was Daniël niet even rustig genoeg om zijn voordeel te handhaven.  Ook hier dus remise en Daniël toch ook niet echt blij over zijn resultaat. Maar Daniël verzekerde ons dus wel alvast van de matchoverwinning. 

Waar we het niet echt verwachtte gebeurde het dan toch : op bord 1 speelde Helmut Froeyman een lange Spaanse laveerpartij.  Helmut had gans de partij wat druk op de witte stelling maar de vraag bleef echter hoe dat moest omgezet worden tot winst.  Uiteindelijk vond Helmut toch een smalle weg naar de winst na pionwinst. In het overgebleven paardeneindspel sneuvelde al snel een tweede pion en dan was het volle punt binnen voor Deurne. 

Als laatste mocht Jan Van Mechelen op bord 3 de wedstrijd afronden. Jan speelde met zwart nog eens zijn eerste schaakliefde : de Franse opening.  Het bekwam Jan niet zo goed wat leidde tot een uitspraak van Jan tegen teamcaptain Robert : met dat “Frans”, altijd miserie, miserie, miserie ...  En Jan kreeg grote moeilijkheden en kwam verloren te staan.  Toen de witspeler niet optimaal zijn kansen benutte hield Jan stand, hangend in de schaaktouwen en bood remise aan. De witspeler weigerde maar overspeelde zijn hand en Jan won nog in een eindspel met loper + paard tegen toren + vrijpion. Jan kwam erg goed weg maar behoudt nog altijd zijn mooie status dat hij voor Deurne nog niet verloren heeft in zijn 12 gespeelde interclubpartijen voor onze schaakclub.  Maar het scheelde weinig deze keer Jan  ...
 
Alles bij mekaar, een uitstekende start van Deurne 1 in deze nieuwe interclubcompetitie 2016/2017.  Dat smaakt naar meer zou ik zeggen.  Volgende afspraak op zondag 16 oktober a.s. met een thuiswedstrijd tegen de Kon. Gentse Schaakkring Ruy Lopez 2 in ons vertrouwde thuislokaal Esso-club.

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

Een Deurnese invasie in Oude God.
Niet minder dan 4 ploegen trokken naar de buren in Mortsel.

Gezien de gekende parkeerproblemen besloten wij met de tram te gaan. Geen goed idee gezien het open bedrijvendag was en het trammetje aan iedere halte stopte zodat we maar nipt op tijd waren.

Maandag kreeg ik nog een verontrustend telefoontje van ons 4e bord Ludo, dat hij dringend diende opgenomen te worden in het ziekenhuis. Wij wensen hem via deze weg véél beterschap en hopelijk valt alles nog mee.

Henri Serruys was de bereidwillige invaller voor de zieke Ludo. Wanneer ik hem na zijn partij welke hij  jammerlijk verloor sprak, zei hij me dat interclub spelen toch nog iets anders is dan de woensdagschaak in Deurne-Zuid.
Volgende keer beter Henri en lig er zeker niet wakker van want binnen 14 dagen is het misschien een van ons.

Ik denk dat Marc een zwaar seizoen tegemoet gaat want bord 1 is nu  niet het gemakkelijkste bord om op te spelen. Niettegenstaande dat heeft hij goed stand gehouden tegen een sterkere speler.

De knapste partij kwam van Kamiel. Ik denk dat hij de dag ervoor wat te veel curry heeft gegeten want hij vloog er nogal in. Zijn tegenstrever heeft alle velden van het bord gezien en op het laatste alleen nog zwarte denk ik. Totaal overklast !!!

Ikzelf had een zeer rustige namiddag. Een jeugdproduct was mijn overbuur. Niettegenstaande men steeds moet oppassen met zulke kereltjes en zeker niet  onderschatten, maar als je op zet 7 een dame wint is dit een garantie voor een gunstige afloop. Opgeven wordt niet aangeleerd bij de jeugd, dus heb ik nog een 20tal zetjes moet uitvoeren voor hij mat stond.

2 – 2 is het verdickt. Er heeft iets meer ingezeten maar we mogen toch tevreden zijn met het resultaat. Daarna hebben we onze naam eer aangedaan en het nodige druivensap en gerstenat naar binnen gekieperd.

 

 

 

 

 

 

Zwarte zondag voor  Deurne 5 in de 1 ste ronde van het nieuwe seizoen van den interclub.
Alhoewel ik een bangelijke supporter bijhad - onze webmaster de Rudi -  maar  het heeft niet geholpen. We verloren met  4-0 echt triestig.

Ikke op het laatste bord  heb heel snel verloren. Het begon al met een slechte loperzet   en daarna op de 11 de zet een vork met schaak op de dame - gewoon niet te doen.
Man man toch en ik wou Heidi het eens moeilijk maken maar het was het tegenovergestelde : heb het haar eens echt gemakkelijk gemaakt ..  doeme doeme toch volgende keer beter.

 Op het 1 ste bord zat Marcel. Op de 19 zet overzag hij iets en daarna mat in 2 en dus  ook snel gedaan .

Guido op het 3 de  bord verloor zijn partij maar de tegenstrever was wel wat sterker.

John op het 2 de  bord heeft het langste gevochten maar uiteindelijk toch ook verloren.

Hopelijk  volgende ronde beter in ons clublokaal en dan  gaan we revanche nemen tegen de ploeg van Mechelen.

Ria