Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Nationale Interclubcompetitie 2022 - 2023

Ronde 4 : 20-11-2022

Afdeling

Thuis

Bezoekers

Resultaat

Verslag

2B

Jean Jaures Gent 1

Deurne 1

 5 - 3

Robert

4G

Wachtebeke 3

Deurne 2

 3.5 - 0.5

 

4H

Westerlo 2

Deurne 3

2 - 2

 

5J

Kapellen 1

Deurne 4

1 - 3

 Nationale Interclubs : zondag 20 november 2022 – 4° ronde

S.C. Jean Jaurès  1  -  Kon. S.K. Deurne 1       5  -  3

Wat  een intense en spannende interclubwedstrijd de voorbije zondag !

Net als vorig jaar werden wij zeer gastvrij ontvangen in Merelbeke in het lokaal van schaakclub Jean Jaurès, de ongeslagen leider in afdeling 2B van onze nationale schaakcompetitie.  Gastvrij en loyaal mag je hier echt letterlijk nemen : voor alle spelers – thuisploeg en bezoekende spelers – werden de consumpties gratis aangeboden door één van de basisspelers van S.C. Jean Jaurès, die bovendien zijn ruim kantoorgebouw bereidwillig ter beschikking stelde voor deze belangrijke schaakwedstrijd.  Een mooie geste die al onze waardering verdient !

De wedstrijd dan zelf : op bezoek bij de competitieleider, dan weet je dat je voor een moeilijke schaaknamiddag staat.  Nochtans verliep de openingsfase gelijkopgaand : bijna gelijktijdig kwamen er 2 remises op het scorebord.  Eerst was er een remise-aanbod bij Thierry Penson op bord 4, even later ook een remise-aanbod bij Pim Eerens op bord 6.  In beide partijen werd in een solide stelling het evenwicht nooit echt verbroken en was een gelijkspel dus de juiste uitslag. Dan was het een uurtje wachten op een derde gelijkspel op bord 3 bij Jan Van Mechelen. Jan speelde een boeiende en originele partij waarbij de neutrale toeschouwer dacht dat onze sterke Jan met schaakvuur aan het spelen was. Het tegendeel was echter waar : Jan hield de stelling mooi onder controle en scoorde een 3° halve punt voor ons team. Als dan nog wat later Guy Dugailliez op bord 8 ook een gelijkspel kon laten optekenen stond er dus een mooie gelijke 2 – 2 stand op het scorebord en begon teamcaptain Robert Schuermans  te dromen om toch misschien wel een wedstrijdpuntje terug mee naar huis te kunnen nemen … Er dient bijgezegd : sterke Guy leverde een interessante schaakpartij af en kwam dicht bij de winst, Guy dus een beetje ongelukkig maar hij bewees nog maar eens een waardevolle invaller te zijn voor het eerste team van Deurne 1.  Ondertussen was Pieter Tolk op bord 5 in grote moeilijkheden geraakt : de druk op de zwarte koningsstelling van Pieter werd erg groot, de tegenstrever verbruikte wel zeer veel bedenktijd maar uiteindelijk was er geen houden meer aan, een eerste nederlaag voor K.S.K. Deurne.  Dan denk je : S.C. Jean Jaurès is vertrokken voor de matchwinst maar dat viel nog wel even tegen voor hen.  Op bord 7 sloeg teamcaptain Robert Schuermans hard terug met de zwarte stukken. Robert werd beloond voor zijn schaakstudie van de afgelopen weken toen hij in dezelfde schaakvariant een ferm pak slaag kreeg. Nu in deze partij deed Robert het veel nauwkeuriger en kreeg een geweldige aanval in de hand. Dat kan je nog altijd toevertrouwen aan de oude krijger van Deurne en dus winst die zorgde voor een 3 – 3 gelijke tussenstand.

Alles hing dus af van de twee laatste aan gang zijnde partijen.  Op die borden zaten natuurlijk voor S.C. Jean Jaurès 2 serieuze titelspelers met respectievelijk een internationale grootmeester en een internationaal meester.  Op bord 2 speelde Daniël Sadkowski ( met wit ) een gedurfde partij tegen de I.M. Jasel Lopez van Aruba.  Er ontstond een heel boeiende stelling met een sterke zwarte vrijpion tegen zeer actief stukkenspel voor Daniël met wit.  Daniël verloor in een prangende tijdnoodfase en kwam met een slecht gevoel van zijn bord : daar had beslist meer ingezeten dan een nederlaag. Op bord 1 overleefde Helmut Froeyman wel de tijdnoodfase tegen de Russische grootmeester (die onder Fide-vlag speelt) Vyacheslav Ikonnikov, een doorwinterde schaakprofessional. Helmut  bleef met een eindspel over van “Dame + Loper” tegen “Dame + Paard”.  Het was voor de toeschouwers lange tijd onduidelijk, welke figuur was het sterkste : de loper of het paard …  Uiteindelijk besliste een witte vrijpion de partij in het voordeel van de grootmeester, Helmut geraakte later in de analyse na de wedstrijd meer en meer overtuigd dat er toch een remise moet ingezeten hebben voor hem.  Het dient gezegd na de opening  stond Helmut heel moeilijk tot verloren maar Helmut vocht zich mooi terug in de partij.  Ja, een grootmeester is ook maar een mens van vlees en bloed en ziet gelukkig maar niet altijd alles … Een heel bewogen schaakpartij dus.

Eindstand : 5 - 3 in het voordeel van S.C. Jean Jaurès, en een tweede competitienederlaag voor K.S.K. Deurne 1.  Natuurlijk, geen man over boord , met deze mogelijke nederlaag werd ergens wel rekening gehouden.  Deurne 1 behoudt zijn plaats in de middenmoot van het klassement, voorlopig geen degradatiezorgen.  En nu maar proberen iets recht te zetten binnen 14 dagen bij onze volgende thuiswedstrijd op zondag 4 december 2022 tegen The Belgian Chess club uit Anderlecht.

Robert Schuermans,

Ondanks de nederlaag, een tevreden teamcaptain van Deurne 1.