Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Nationale Interclubcompetitie 2021 - 2022

Ronde 5 : 01-05-2022

 Afdeling Thuis Bezoekers Resultaat Verslag
2A Deurne 1 Opwijk 1 3.5 - 4.5 Robert
4B Deurne 2 CREB Bruxelles 2 1 - 3
4E Deurne 3 Molse SC 1 3 - 1  
5L Deurne 4 Moretus Hoboken 3 2.5 - 1.5  

 

K.S.K. Deurne 1  -  S.C. Opwijk  1      :       3,5  -  4,5   !! 

Uitzonderlijk laat op het speelseizoen moest Deurne 1 het nog opnemen tegen S.C. Opwijk 1 tijdens  de laatste interclubontmoeting van de nationale schaakcompetitie 2021/2022.  Normalerwijze wordt onze nationale schaakcompetitie afgesloten tijdens het laatste weekend van de maand maart , dit jaar werd het echter zondag 1 mei 2022 (!) om onze competitie definitief te beëindigen.  De redenen voor dit laattijdig competitieslot zijn bekend : de ontmoeting Deurne 1 – S.C. Opwijk 1 uit speelronde 5 moest normaal betwist worden op 16 januari 2022 maar door de gekende corona-perikelen werd deze wedstrijd uiteindelijk vastgelegd door de K.B.S.B. op 1 mei 2022.

Dit laattijdig programmeren van de inhaalwedstrijd had natuurlijk zijn gevolgen voor de ploegopstellingen  : diverse spelers waren verhinderd om te spelen op zondag  1 mei 2022 en onze algemene interclubverantwoordelijke Greta Foulon prees zich gelukkig dat enkele invallers hun groot schaakhart toonden voor schaakkring Deurne en een invalbeurt waarnamen op deze officiële Belgische feestdag.  Bovendien had het team van Deurne 2 nog een waterkansje op de titel zodat Deurne 1 zijn teamcaptain Robert Schuermans afstond om een steuntje te geven aan het team van Deurne 2.

De wedstrijd zelf werd moeilijk voor Deurne 1.  Nochtans, S.C. Opwijk 1 moest om diverse redenen ook enkele basisspelers missen en dan leek een open wedstrijd tussen beide teams voor de hand liggend.  Niets was echter minder waar, het werd een heel lastige schaaknamiddag voor Deurne 1. 

De score werd geopend door Jan Van Mechelen op bord 2 : Jan had het moeilijk met zijn Grünfeld-verdediging en had een tikkeltje meeval dat hij met een kleine combinatie op zet 17 nipt pionverlies kon vermijden.  Remise na 21 zetten was het resultaat.  Een zelfde resultaat bij Helmut Froeyman op bord 1.  Helmut kreeg als tegenstrever de meervoudige dameskampioene van België  Hanne Goossens tegenover zich.  De tijd van over onze schaakdames heen te lopen is al lang voorbij in België en Helmut vond geen gepast antwoord op de iets ongewone Siciliaanse opstelling van zijn tegenstreefster.  Lichtjes voordeel voor Helmut bij aanvang van het middenspel maar meer ook niet en na een reeks van afruilen van lichte stukken vanaf de 17° zet werd de schaakvrede getekend op zet 22.  Op bord 6 werd Maurice Engelaer met de witte stukken – naar eigen zeggen – weggespeeld door zijn Nederlandse  tegenstrever. Het werd een pijnlijke nederlaag na 21 zetten, dat overkomt onze sympathieke Maurice niet zo vaak.  De miserie voor Deurne 1 was blijkbaar begonnen want ook Marcel Van Herck op bord 5 moest schaakmateriaal en de schaakpartij inleveren.  Een tussenstand van 1 – 3 en dat zag er dus niet goed uit voor Deurne 1.

Op bord 4 speelde Thierry Penson een evenwichtige partij, Thierry nam niet te veel risico’s tegen een jeugdtalent en moest na 32 zetten in een puntendeling berusten.  Kort daarna viel reeds de beslissing over het matchresultaat  : op bord 3 koos Simon Prudlo – met wit - voor een gedurfde provocerende opstelling maar daar ging plots iets gruwelijk mis in de stelling van Simon en het werd een nederlaag na 26 zetten.  Dat betekende einde verhaal in deze schaakmatch met een tussenstand van 1,5 – 4,5 in het voordeel van S.C. Opwijk 1.  Maar onze 2 invallers in Deurne 1 gaven de score nog een eervol resultaat waar we konden mee leven.  Op bord 6 speelde Rudi Knors na lange afwezigheid nog eens een interclubpartij in België. Rudi toonde dat hij het schaakspel nog altijd in zijn vingers heeft.  Rudi toverde zelfs een mooi dameoffer op het schaakbord, kreeg een gewonnen eindspel van 2 paarden tegen 1 paard op het bord en werkte het zaakje nauwkeurig af.  Prachtige prestatie van invaller nummer 1.  Dat werkte blijkbaar inspirerend op onze tweede invaller Bob Van Lil op bord 8.  De tegenstrever van Bob wou blijkbaar niet echt veel doen met de witte stukken en Bob wachtte geduldig zijn kans af.  Na 41 zetten rondde Bob het pionneneindspel keurig af in zijn voordeel.

Eindstand :  3,5 – 4,5 in het voordeel van S.C. Opwijk 1.  Voor Deurne 1, een nipte afsluitende nederlaag in een moeilijke schaakcompetitie.  Maar we konden wel gans het seizoen zonder zorgen spelen, dat is altijd veel aangenamer dan te moeten spelen in een degradatiestrijd …

Robert Schuermans,

Een tevreden teamcaptain van Deurne 1.