Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Nationale Interclubcompetitie 2021 - 2022

Ronde 2 : 21-11-2021

 Afdeling Thuis Bezoekers Resultaat Verslag
2A TSM Mechelen 1 Deurne 1 4.5 -3.5 Robert
4B Pantin 3 Deurne 2 3.5 - 0.5
4E Pantin 5 Deurne 3 1 - 3  
5L TSM Mechelen 3 Deurne 4 3 - 1  

T.S.M. Mechelen 1  -  K.S.K. Deurne 1           4,5 – 3,5

Zondag 21 november 2021 was het opnieuw interclubspeeldag en dat hebben wij geweten in schaakkring Deurne. 
Wel elk speelseizoen hebben we zo een moeilijke zondag om aan beschikbare spelers te geraken en het was dus gisteren niet anders.  Bij de politici kennen ze het begrip “Zwarte Zondag” reeds lang, bij schaakkring Deurne konden wij deze term ook goed gebruiken tijdens deze 2° ronde van dit nog nieuwe prille interclubseizoen.

Voor we het wedstrijdverloop van Deurne 1 bespreken toch even stellen dat het meeste werk voor deze speelronde eigenlijk gepresteerd werd door iemand die niet aan de schaakborden plaats nam.  Onze algemene interclub-verantwoordelijke Greta Foulon had de grootste moeite om de 20 borden van de 4 ploegen van Deurne te bemannen.  Iedereen in S.K. Deurne weet dat Greta al het mogelijke doet om forfaits te vermijden, nu zag het er lang naar uit dat er vele forfaits ging vallen. Vele basisspelers én reserve-spelers haakten één voor één af voor deze 2° interclubronde en dan wordt het moeilijk. De telefoontjes die Greta pleegde de voorbije week waren al lang niet meer te tellen maar zaterdagavond had Greta dan toch de benodigde 20 spelers bij elkaar.  Helaas, op zondagmorgen om 11 uur – 3 uur voor aanvang van de partijen - en dat bij een uitwedstrijd (!), dan toch nog een afmelding en Deurne kreeg bijgevolg dan toch het gevreesde forfaitpunt aangerekend. Een bijhorende boete aan de K.B.S.B. volgt en daar wordt niemand vrolijk van. Voorzitter Robert  Schuermans was er niet over te spreken, maar ja als de spelers niet mee willen, dan ben je machteloos als clubbestuur … Toch veel lof voor al het werk van Greta tijdens de voorbije 2 weken en een groot woord van dank aan al de aanwezige spelers (ongeacht het gescoorde resultaat) die probeerden de kleuren van K.S.K. Deurne zo goed mogelijk te verdedigen …

Dan het verloop van de wedstrijd in Mechelen :

Het werd een spannende namiddag daar onder de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen. 
Op bord 7 opende David Du Pont de score met een korte remise. Captain Robert wist maar al te goed dat David niet 100 % fit was en was al heel erg blij dat David de verplaatsing naar Mechelen meemaakte en aan het bord verscheen als reserve en iets uit de partij kon halen. 
Ook op bord 4 bij Thierry Penson konden wij een half puntje noteren, Thierry speelde tegen een gekende stugge verdediger uit het Mechelse en dan is het moeilijk ijzer te breken met je schaakhanden.
Nog een beetje later nog een remise bij Marcel Van Herck (bord 5).  Marcel stond erg goed met zwart en achteraf bekeken had hij wellicht moeten doorspelen. Marcel was eerlijk : hij durfde de stelling niet goed aan en remise door herhaling van zetten was het resultaat van de partij. 
En het bleef halve puntjes regenen : op bord 2 ook een remise bij Jan Van Mechelen.  Jan zag tot zijn grote verwondering in de schaakanalyse na de partij dat hij een pion had kunnen meepakken en dan had het resultaat wel eens gunstiger kunnen zijn voor hem.  Maar ook hier wist captain Robert vooraf dat Jan niet 100 % in orde aan de schaakpartij begon na een week vol van medicijnen slikken en ziekte uitzweten.  Dat leverde een tussenstand van 2-2 op na 3 u 40 spelen.
Dat gaf moed … En het werd nog mooier : op bord 6 kreeg captain Robert Schuermans voor de 2° keer tijdens dit speelseizoen de Franse opening voorgeschoteld.  Er zijn spelers die dan zeggen, met het Frans niks als “miserie, miserie, miserie …” en dat was nu ook het geval bij de tegenstrever van Robert.  Na 14 zetten won Robert de vijandelijke dame tegen slechts 2 lichte stukken en voor de rest van de partij was het een kwestie van oppassen en geen fouten maken.  Robert – zoals altijd erg gemotiveerd om tegen TSM Mechelen te spelen – liet zich niet meer verrassen en sleepte op zet 36 het dik verdiende winstpunt binnen.  Daarmee stond Deurne 1 plots 2-3 voor en groeide de hoop om iets uit deze schaakmatch te halen. 
Helaas, het mocht niet zijn : op bord 1 moest Daniël Sadkowski zijn schaakpartij  opgeven na een heel moeilijke namiddag tegen een sterke tegenstrever.
Iets later op bord 8 ook een nederlaag bij Maurice Engelaer. Maurice was er een beetje het hart van in, het dient gezegd : Maurice speelde een aantrekkelijke schaakpartij die hij onverdiend verloor.  Schaken kan soms hard en onrechtvaardig zijn. 
De laatste partij die aan gang was de partij van Simon Prudlo op bord 3 tegen een zekere Jan Rooze, in Deurne niet onbekend.  Ja, jullie lezen het wel degelijk goed, Jan Rooze op bord 3 …, dat is wel eens anders geweest in het verleden herinneren wij ons dan.  Simon liet het niet aan zijn schaakhart komen en had lange tijd het heft in handen. Maar eerlijk is eerlijk, Jan Rooze bracht met  een mooie manoeuvre de partij terug in evenwicht en het slotresultaat was een correcte remise.

Eindstand : 4,5 – 3,5 in het voordeel van T.S.M. Mechelen 1 en dus een eerste seizoensnederlaag voor K.S.K. Deurne 1.  Teamcaptain Robert kon er mee leven, Deurne 1 had goed meegespeeld in deze schaakmatch. Met de gebeurtenissen van de voorbije 2 weken kon de teamcaptain minder goed leven, het was even van het goede te veel geweest voor de oude man.  Eigenlijk snel vergeten zeggen ze dan, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan …

Robert Schuermans,

Een ongelukkige ontgoochelde teamcaptain van Deurne 1.