Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

Nationale Interclubcompetitie 2021 - 2022

Eindverslag  :  Nationale Interclubs  2021/2022, een terugblik van de teamcaptain …

 

Het voorbije interclubseizoen 2021/2022 was lang en bezaaid met allerlei hindernissen op het schakerspad.  Een normale schaakcompetitie in België wordt gespeeld over 11 speelronden in de periode tussen oktober 2021 en maart 2022 .

In september 2021 begon het dus al anders : in een bewogen bondsvergadering van 28 augustus 2021 besloot het bestuur van de K.B.S.B. - eigenzinnig en eigenwijs zoals altijd – de onderbroken competitie van 2019/2020 (!) toch nog verder uit te spelen door de laatste 2 speelronden van deze competitie te plaatsen in de maand september 2021. Vele schaakkringen hadden hun oprechte twijfels qua eerlijkheid en correctheid van die beslissing.  Wij hebben uiteindelijk de resultaten van die mooie kunstgreep gezien : enkele schaakclubs misbruikten het reglement dat het geen lieve lust was, in de reeks van Deurne 1 werd het tweede team van de Koninklijke Gentse Schaakkring Ruy Lopez het voornaamste slachtoffer van dit gesjoemel en degradeerde.  Gelukkig voor Deurne 1 kregen wij in die 2 laatste gedwongen speelronden twee faire teams (S.C. Temse 1 en S.C. Caballos Zottegem 1) tegenover ons aan de schaakborden die de competitie op een eerlijke wijze wensten te beëindigen.  Je moet wat geluk hebben denk ik dan … Maar het had ook anders kunnen verlopen voor Deurne 1 want wij waren ook nog in degradatiegevaar en als je dan een team aan de borden krijgt die een loopje neemt met de fair-play dan kan er van alles gebeuren …

Het resultaat van dit alles was dus eigenlijk dat de teams van Deurne tussen de periode van september 2021 en mei 2022 niet 11 maar 13 competitiematchen diende af te werken.  Een serieuze meeropgave voor ploegverantwoordelijken en bestuursleden van menige schaakvereniging.

Dan was het ergste leed nog niet geleden : een nieuwe corona-uitbraak verplichtte de Belgische schaakbond om in te grijpen en ronde 4 ( van 5 december 2021) en ronde 5 ( van 16 januari 2022 ) van de interclubcompetitie 2021/2022 tot nader order uit te stellen.  Dat was een logische en een begrijpbare beslissing maar de vraag die zich stelde was er niet minder om : wanneer gaan we die wedstrijden spelen en kunnen inhalen …

Dat werd een moeilijke oefening voor K.B.S.B. en uiteindelijk werd de schaakkalender herschikt door de K.B.S.B.  Opnieuw weer veel ongeloof bij de beslissingen van de kalendermaker : in een bepaalde periode moesten er 3 zondagen na elkaar interclub gespeeld worden.  Met alle respect voor het moeilijke werk van de kalendermaker van de K.B.S.B.  maar sommige schakers hebben ook nog een gezin en kinderen thuis.  In Nederland wordt er nooit 2 weken achter elkaar KNSB-competitie gespeeld. Aangenaam is echt anders … De laatste speeldag werd dan maar botweg ingeschreven op een Belgische officiële feestdag – zondag 1 mei 2022 !  Nooit gezien hé in België. Ook hier weinig respect dus voor mensen/schakers met een achtergrond in de arbeidersbeweging en vele schakers stelden mij de vraag wat is het volgende : een keer schaken op Paaszondag, Kerstdag, Nieuwjaarsdag :  je mag er gewoonweg niet aandenken …

Het absolute dieptepunt dit seizoen voor mij als teamleider en voorzitter van Deurne was echter het wegsturen van één van mijn medespelers in de interclubwedstrijd in Wetteren.  Dat heb ik nooit meegemaakt in mijn 45 jaar dat ik het “jobke” van teamcaptain van Deurne 1 doe.  Onvoorstelbaar, een thuisploeg mag een speler van een bezoekend team wegsturen omdat zijn covid-safe-ticket niet in orde bleek te zijn.  Het bleek echter wel in orde - zoals later zou blijken - maar een slechte printversie zorgde voor de verwarring en dit onsmakelijke wedstrijdincident.  Dat laat mij met een heel slecht gevoel achter en dat zal zo nog een wel tijdje blijven …

Ook krijg ik al jaren vragen en opmerkingen over de ellenlange spelerslijsten die sommige kringen indienen bij de K.B.S.B. voor aanvang van de interclubcompetitie. Zoals ik al aanhaalde leidt dit tot de meest bizarre ploegopstellingen waar gewoonlijk de schaakteams die de competitie eerlijk betwisten dikwijls het slachtoffer van worden.  Er zijn voorbeelden – ook dit seizoen weer – dat bepaalde kringen op hun hoogste bord gewoon een naam neerschrijven, de forfaitboete met plezier betalen en zo vrolijk hun andere borden bewust kunnen laten lager spelen.  Wanneer doet K.B.S.B. hier eigenlijk eens iets aan ?  Ik ga het waarschijnlijk niet meer meemaken.

Toch proberen af te sluiten met een positieve noot : de teams van Deurne konden de interclubcompetitie afsluiten met goede ploegresultaten.  Deurne 1 op een plaats, Deurne 2 op een plaats, Deurne 3 op plaats en Deurne 4 op een plaats : dan hebben we geen reden om ontevreden te zijn.  Ook prettig om vast te stellen dat enkele van onze nieuw aangesloten leden met veel genoegen konden proeven van onze nationale schaakcompetitie : dat biedt perspectief voor het volgende speelseizoen.

Absolute topscore dit jaar werd Guy Dugailliez met een resultaat van 9 uit 11 ! Guy speelde zo wel voor Deurne 1 als Deurne 2 en verloor slechts één partij tijdens dit seizoen.  Dan zegt de voorzitter : bravo !

Verder een groot woord van dank aan al de spelers die uitkwamen voor de schaakkring van Deurne, het aantal forfaits kon beperkt worden tot het strikte minimum van 1 en dat kunnen weinig schaakclubs ons nadoen.  Hopelijk zien wij alle spelers volgend jaar terug, nu even tijd om dit moeilijke, lange en woelige speelseizoen achter ons te laten … We draaien deze schaakbladzijde om.

Robert Schuermans,

Voorzitter van Koninklijke Schaakkring Deurne vzw.