Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 
Beker Finale

 

 

 

                             Finale  Beker 2018

 

 

 

 

 

 

 
Gisterenavond werd de bekercompetitie 2018 afgesloten met de finale-wedstrijd.
 
Het werd een uiterst boeiende schaakavond tussen DaniŽl Sadkowski en Marcel Van Herck.  Ik weet het, het is een flauw gezegde ďde afwezigen hadden ongelijkĒ maar toch, deze keer was deze uitdrukking echt op zijn plaats.  De opgekomen toeschouwers Serge Daenen en zijn broer, Tony Peleman, Ben Van Gils, Peter Beeckmans , Greta Verhees en bekerverantwoordelijk Robert Schuermans kregen 2 spetterende rapidpartijen voorgeschoteld.
 
In de eerste partij met DaniŽl achter de witte stukken verscheen een bizarre ĎCaro-Kann-verdedigingí van Marcel op het bord. Een duidelijk ingestudeerd nummertje van onze penningmeester, hij had niet voor niks vorige zondag tijdens het snelschaken voorzitter Robert over de knie gelegd in een aantal oefen-Caro-Kann-partijtjes.  Het was een ongevaarlijke zij-variant maar het kostte DaniŽl veel energie om het juiste pad te vinden. Na dame-ruil kreeg DaniŽl het loperpaar in een middenspel dat heel mooi oogde voor de witspeler. Marcel verdedigde zich zo goed mogelijk, legde de witte damevleugel vast en toen DaniŽl een venijnig pionzetje van zwart overzag keerde de kansen. Marcel speelde het fijn en nauwkeurig, verwierp het terugwinnen van een pion en koos voor actief spel. In de tijdnoodfase kwamen de zwarte torens gesteund door een zwart paard binnen in de witte stelling en de witte koning van DaniŽl zat opgesloten in een matnet.  Helaas onder druk van de schaakklok werd het mat niet gevonden door Marcel en kwam er een toreneindspel op het bord dat in remise uitmondde met beide spelers ieder nog 007 seconden op de klok.  Een echte James Bond-thriller ...

Serge noteerde deze eerste partij en beschreef het verloop als volgt :

Iets na achten begon de eerste finalepartij tussen DaniŽl Sadkowski (wit) en Marcel Van Herck, een spannende en spectaculaire caro-kann waarin Marcel 10 minuten meer had dan zijn tegenstander (25'-35').
In wederzijdse tijdnood overzag Marcel een mat in twee (torenschaak ipv het positionele 46.f5) en de stukjes mochten terug opgesteld, maar neen dus, enkele blitz-zetten later werd de vrede getekend, beiden restten nog 007 sekonden op de DGT. !

F1 : DaniŽl-Marcel 1/2 - 1/2

 
In de tweede partij opnieuw opwinding op het schaakbord : DaniŽl Ė met zwart Ė koos voor de Franse verdediging waarop Marcel repliceerde met de beroemde/beruchte Chatard-Aljechinvariant.  De zwarte koning van DaniŽl werd al snel veroordeeld tot een schaakleven in het midden van het schaakbord.  Het thema van deze partij werd al snel duidelijk : DaniŽl bood enkele keren dame-ruil aan en zag terecht dat zijn kansen in het eindspel lagen.  Marcel vond dit ook en weigerde de dames te ruilen en moest proberen te winnen in de aanval tegen de zwalpende zwarte koning. Ook niet alledaags : Marcel die niet mag afwikkelen naar het eindspel ...  In het middenspel dat volgde leek Marcel met wit kansen te krijgen maar een messcherpe counter van DaniŽl (met een dame-offer !) bracht Marcel in opperste verwarring.  Marcel kon het stellingsprobleem niet oplossen en gaf na nog enkele zetten de partij op.  Wat bleek in de gezellige analyse na de partij : de counter van DaniŽl was scherp maar niet volledig correct, er was een verborgen vluchtweg voor Marcel in de stelling aanwezig en als die op het schaakbord verschenen was had de uitslag best omgekeerd kunnen zijn ... Ja, schaken blijft een intrigerende bezigheid.


Serge noteerde ook deze tweede partij en gaf volgende impressie :

Rond halftien de tweede finalepartij in onze geliefde beker, ditmaal voert Marcel het witte leger aan, en hij heeft voorwaar weer tien minuten extra tijd, zo gaan de reglementen om de nieuwe vaas van Deurne de Uwe te mogen noemen !
Nu krijgen we een franse verdediging op het bord, hier gaan koppen vallen !
De zwarte strijdkrachten worden nu niet meer geremd, Marcel kan geen goede plaats voor zijn kasteel vinden en geeft sportief op, het is goed geweest.

F1 : DaniŽl - Marcel 0.5 - 0.5
F2 : Marcel - DaniŽl 0-1

EINDSTAND : Daniel 1.5 - Marcel 0.5

DANIEL SADKOWSKI IS DE BEKERWINNAAR 2018 VAN SK DEURNE !!!!

deze beker mag naast zijn twee oudere broertjes (į2003 en į2004) staan op DaniŽls 'mantelpiece',  PROFICIAT !

 
DaniŽl Sadkowski is dus de bekerwinnaar van 2018 na een moeilijk parcours in deze editie.  Zoals DaniŽl het zelf zei na afloop : hij heeft het niet cadeau gekregen en moest er hard voor werken.  Dat is natuurlijk de bedoeling hť DaniŽl.  DaniŽl knoopt met zijn bekerwinst terug aan met een ver verleden in S.K. Deurne waar hij ook enkele keren de bekertrofee mee naar huis mocht nemen. Dikke proficiat aan DaniŽl !
 
Ook nog een woord van dank aan alle deelnemers voor hun sportiviteit : onze bekerverantwoordelijke Robert Schuermans moest slechts ťťn keer heel eventjes tussenkomen in deze competitie, voor de rest liep alles vlekkeloos en dat is goed voor iedereen.  Verder wil ik iedereen nog een leuke (schaak)vakantie toewensen.

Robert Schuermans,
verantwoordelijke bekercompetitie 2018.

en Serge Daenen, bekerfinalist 2017.