Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 
Le Touquet 2015

 

 
 

Le Touquet 2015

** Verslag van Peter **

Het tornooi van Le Touquet. Tweede maal dat ik eraan deelneem met een elo gehalte dat niet aanzet tot publicatie van partijen. Verleden jaar viel het tornooi mij best mee. De jubileumviering van het tornooi was voor mij dit jaar een minder goede belevenis.

Het was hetzelfde reisgezelschap van verleden jaar waarmee ik mij dit jaar ook geweldig mee geamuseerd heb. Dit ondanks het bevriezen in de tornooizaal in de eerste ronde met als resultaat een tamelijk zware verkoudheid, schorre keel en niesbuien waarbij iedereen langs alle kanten in verschillende richtingen uiteen stoof. Ook het bloedbad in mijn nek door het scheren van mijn achterhoofd (yep ben kaal) het breken van mijn snijtand op een frans broodje, het rood kleuren van de armen van mijn trui en jas (die ik aanhad in de tornooizaal wegens de koude), alsook het gevloek van onze kok toen hij het gebraad uit de oven liet vallen en daarmee de kans liep het glas van de ovendeur te breken, alsmede het werk dat we daarna hadden om de keuken vloer vetvrij te krijgen voordat de enige dame van het gezelschap thuis kwam konden geen afbreuk doen aan de plezierige week! Trouwens 4 mannen hadden nu eens de kans op de kap te zitten van de enige vrouw die aanwezig was.

Wat betreft het tornooi, 4 grote ventilatoren, radiators langsheen de buiten muur, 2 grote radiators links en rechts naast de inkomstpoort maar…… geen enkele in werking! Mogelijk dat de ventilators lawaai maken maar deze laten werken voor aanvang van het tornooi had de zaal toch wel opgewarmd tegen dat de spelers kwam. Openstaande deuren langs alle zijden zodat er bestendig een koude trek door de speelzaal trok. Pittig detail op de dag van de LAATSTE ronde kleefden er plots (een tijd na aanvang van de ronde) overal briefjes op alle betrokken deuren om deze steeds terug te sluiten na doorgang zelfs op de grote voordeuren begrijpen wie kan ik niet !!!!

En dan de kindertuin…. Ondanks vele jeugdtornooien worden blijkbaar steeds meer kinderen op zeer jonge leeftijd gepousseerd om deel te nemen aan seniortornooien. Ik heb daar geen probleem mee als ze zich kunnen voegen naar de regels en gedrag die de FIDE opgelegd heeft voor de tornooien voor senioren! En daar blijkt nogal wat te ontbreken bij de jeugd betreffende het aanleren van regels buiten de schaakregels! Persoonlijk vind ik vanaf 12j jeugd geschikt om deel te nemen aan volwassenentornooien en ondervinding leerde mij dat ik het daarin niet ver mis heb. Trouwens mijn laatste partij staafde nog mij mening. Ik speelde tegen Seguin Timothy met zwart. Stelde zich direct voor, gaf een hand en ging rustig zitten dit gedurende de ganse match. Op een bepaald ogenblik stelde ik remise voor hij bekeek de stelling en zei dat hij graag nog wilde voortspelen, geen probleem dat is zijn recht, echter na de volgende zet zegde de knaap  sorry omdat hij de remise niet had aanvaard, en dat zei iets over zijn opvoeding, enkele zetten later vroeg hij of ik nog die remise wilde en dat heb ik ook aanvaard. Als witspeler bij remise plaatste hij alle stukken op het bord terug goed, nam de naambordjes en de notatiebriefjes mee alsmede de klok omdat het de laatste ronde was.  

 

Tot slot een fragment uit de partij, na 1.e4 d6 2.d4 Pd7 3.Pf3 Pgf6 5.Lg5 Le7 6.6.Pc3 c6 7.dxe5 dxe5 8.Dd2 Dc7 9.0-0-0 a6 10.Lxf6 Pxf6 11.Dg5 Pg4 12.Dxg7 Lf6 ontstond de volgende stelling:

 


 

De dame staat hier dus volledig vast, ik was dan ook benieuwd hoe hij zich hieruit zou redden, Hij vond een mogelijkheid maar het was niet zonder kleerscheuren en het bewees mij dat hij een situatie kan inschatten.

De stelling ging verder als volgt:
13.Lxf7+ Dxf7 14.Td8+ Lxd8 15.Dxh8+ Df8 16.Dxh7