Welkom op de website van Koninklijke Schaakkring Deurne
 

1ste Belgisch Rapidkampioenschap Senioren

Het 1 Belgisch kampioenschap 2016  Rapidpartijen voor Senioren : een reis- en schaakverslag
 

Van kalvarie-tocht tot zege-tocht 
Robert pakt de Belgische titel 65+ !

 

Op zondag 30 oktober 2016 werd het 1 Belgisch kampioenschap Rapidpartijen voor senioren georganiseerd in de gemeente Ans, randgemeente van grootstad Luik.  Een nieuw initiatief van de Koninklijke Belgische schaakbond en een tornooi waar de afgelopen jaren wel vraag naar was door onze oudere schakers. Gezien de opkomst zeker geen loze vraag want niet minder dan 53 deelnemers reisden af naar het verre Luik.

Drie leden van schaakkring Deurne besloten om hun kans te wagen : Serge Daenen en Bart Van Eetvelde moesten spelen in de categorie 50+ (36 deelnemers), Robert Schuermans mocht gezien zijn gezegende leeftijd aantreden in de categorie 65+ (17 deelnemers).

Onze 3 spelers dus fris en monter vroeg uit het bed op zondagmorgen voor een lange treinreis. Nu ja, treinreis daar begon de kalvarie-tocht dus pas voor onze jongens.  Bart en Serge gingen te samen vanuit Antwerpen-Berchem maar een vertraging op het traject Leuven-Eupen zorgden ervoor dat zij hun aansluiting met de lokale trein naar Ans  op een haartje miste. Weinig begrip van het treinpersoneel in Luik dat onze spelers zag komen aanlopen maar beiden op het treinperron achterlieten. Een beetje goede wil is soms ver zoek in onze samenleving. Bart en Serge dan maar per taxi van Luik naar Ans wat toch een meerkost met zich meebracht van 20,00 voor onze spelers.

Het kon nog erger, Robert was keurig op tijd in het station in zijn woonplaats Kapellen.  Er moest een trein genomen worden om 7 u 53 al daar.  Plots een dood leuk berichtje om 7 u 51 : de trein werd gewoon afgeschaft.  Ja, dank u wel N.M.B.S.  Als men nu al op een kalme weekenddag treinen moeten annuleren waar zijn wij dan mee bezig in Belgi. Dat zag er dus slecht uit voor Robert.  Hals over kop naar een bus gelopen om alsnog in het station van Antwerpen-Centraal te geraken.  Maar ja hoor, de vogel was gaan vliegen m.a.w. de trein nr. 2 die Robert naar Leuven en Luik moest brengen was natuurlijk vertrokken Robert besloot dan toch maar door te reizen naar Ans, veel te laat aan te komen, maar als voorzitter te gaan supporteren voor onze deelnemers van Deurne. Nog was alle leed niet geleden bij de spoorwegen : bij de overstap in de lokale trein kwam Robert terecht in een groep van 17 asielbewoners  - op weg naar Bierzet en die dus op de verkeerde trein zaten.  Veel commotie, drukte  en lawaai toen de charmante Franstalige treinbegeleidster deze mensen probeerde op een vriendelijke manier aan het verstand te brengen dat ze op een verkeerde trein hadden plaatsgenomen. Ja, wat gebeurt er toch allemaal tegenwoordig in ons klein landje

Enfin, uiteindelijk kwam Robert 25 minuten te laat aan in de tornooizaal maar had daar een eerste moment van geluk dat hij nog kon en mocht meespelen van wedstrijdleider Luc Cornet. Er was een speler bye en Robert kon dus nog aantreden. Een pluim voor de wedstrijdleider die contact onderhield met Robert tijdens zijn problemen met de heenreis. Ook een groot woord van dank u wel aan de speler Marcel Lafosse - die bye was en dus liever een partij schaak speelde dan een punt op te strijken zonder schaakgevecht.

De ochtendgebeurtenissen hadden toch hun sporen nagelaten bij Robert, hij won weliswaar zijn eerste 4 partijen maar zonder enige glans.  In n van deze partijen stond het water echt wel aan de lippen maar wonderbaarlijk glipte Robert in een toreneindspel waaruit nog een onverwacht winstpunt kwam.  Robert had dringend een leuke goede schaakpartij nodig en die kwam er in de 5 ronde :

Wit  :  Danil  Oger                                         Zwart  :  Robert  Schuermans             (Tschigorin-verdediging)

1)      d4   d5   2) 4  P6  3) x d5   D x d5  4) Pf3   5  5) P3  Lb4  6) Ld2  Lx3  7) Lx3  4  8) P5  3 !!   9) fx3   Pf6  10) Px6  bx6  11) Db3  D4  12) D4  0-0  13) Dd3  Dd5  14) Tg1  Lf5

15)  Dd2  P4  16) D1  Lg6  16) g4  Dg5  17) Kd1  Pf2+  18) K1  Dh4  19) Tg3  P4  20) Lg2  Dxh2  en wit gaf de partij op. 
( 0 1 )

 

 

Dat was dus de dclic voor Robert.  In de ronden 6 tot en met 9 kwam Robert niet meer in gevaar en scoorde dus de perfecte eindscore met 9 uit 9 ! met een TPR van 2.556   Cijfers zeggen niet altijd alles maar Robert pakte zijn 2 nationale titel (na de eerste in 1987 ) in zijn schaakleven.  De vreugde en plezier kon niet op.  Zot van glorie liet Robert bijna zijn mooie trofee staan in het stationscaf in Ans. De sympathieke uitbaatster kwam echter Robert nagelopen met het mooie ding in de handen. Sympa, les femmes francophones En zeggen dat Robert aanvankelijk niet wou deelnemen, het was vooral Serge Daenen die Robert de voorbije week meermaals  aanporde om toch mee te gaan naar Luik.  Merci Serge voor uw vastberadenheid.

In de groep van de 50+ers scoorde Serge Daenen  5 uit 9 (met een TPR van 1.893)  en  Bart Van Eetvelde  3  uit  9  (met een TPR  van 1.429) in een sterk deelnemersveld.  De Belgische titel ging daar naar Eric Porteman.  Onze Antwerpse deelnemer Gorik Cools ging van start met een droomscore van 6 op 6 maar verloor dan 2 partijen op rij tegen niet-Belgen.  Ik zie al sommige lezers verbaasd kijken en  de wenkbrauwen fronsen bij de titulatuur  niet-Belgen.  Inderdaad, een klein minpuntje voor deze kampioenschappen misschien : niet-Belgen mochten deelnemen, konden weliswaar de titel van kampioen van Belgi niet verdienen maar wel de geldprijzen. Mijns inziens toch niet zo logisch, en in dit ingeval bijzonderlijk pijnlijk voor de sympathieke Gorik Cools die eigenlijk de Belgische titel verloor tegen niet-Belg (een Luxemburger) en   een niet-aangesloten ( Armeense) Belg.  Toch een overweging waard als men op bondsniveau deze kampioenschappen een keer gaat evalueren.

De damestitel en bijhorende trofee werd niet uitgereikt omdat er geen schakende dames aanwezig waren.  Hadden we toch maar onze Greta Foulon of Ria Van Tendeloo kunnen overhalen tot deelname, dan hadden we nog een extra titel kunnen meebrengen naar schaakkring Deurne.

Het schaaktornooi werd georganiseerd door de schaakclub La Tour dAns Loncin.  Het tornooi verliep in een pure Waalse schaaksfeer.  Een niet al te warm klaslokaal maar wel een best gezellige opstelling van de wedstrijdborden.  Er werden 9 ronden gespeeld met aanvankelijk een planning van eerst 2 partijen, dan een middagpauze en daarna 7 partijen.  Maar de organisatie verzocht vriendelijk maar met de nodige aandrang de pauze te verschuiven na de 3 ronde.  Het argument hiervoor was : de bouletten en saucissen van het buffet waren nog niet klaar De immer inschikkelijke wedstrijdleider Luc Cornet zag dat het zo was en stemde toe en deed een aanpassing van het wedstrijdschema.  Gans de namiddag van het tornooi werd op de speelplaats een barbecue aangestoken waar de saucissen in ajuin klaar gemaakt werden.  Typische folklore van onze Waalse vrienden en wij zagen menig stukje  vlees opgegeten worden bij een goed glas wijn of een biertje.  Zo kan het dus ook : schaken voor een titel in een losse ontspannen sfeer. Hopelijk vindt dit tornooi zijn vaste plaats op de Belgisch schaakkalender en als het even kan misschien volgende keer ergens in Vlaanderen of Brussel.

De terugreis verliep veel beter dan s morgens, in het station van Leuven werd de trein naar Antwerpen even opgehouden om aansluiting te verzekeren voor de schakers die met vertraging uit Luik toekwamen.  Zo kan het dus ook bij de spoorwegen, een beetje wederzijds begrip kan soms wonderen doen

 

Robert Schuermans.

 

Eindstanden :

50+                                                                                                  65+

1)      Abolianin  Arthur    7,5 uit 9                                        1)  Schuermans  Robert       9    uit  9

2)      Wiley  Tom               7,5 uit 9                                         2)  Oger  Danil                     6,5 uit  9

3)      Porteman   Eric        6,5 uit 9                                        3)  Ulburghs  Piet                   6    uit  9

4)      Cools  Gorik              6    uit 9                                         4)  Pirottin  Danil                 6   uit  9

5)      Atanasiu  Nicolae     6   uit  9                                       5)  Philippe  Danil                6   uit  9

        ...

      12)   Daenen  Serge           5  uit  9

                      .

     31)    Van Eetvelde  Bart    3  uit  9

     ( 36 deelnemers)                                                                      ( 17 deelnemers )